Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Trap en trapboom goed afschuren

Om treden en trapbomen glad en grondig te kunnen bewerken, is voor het schuren van de trap het gereedschap en ideaal afgestemd schuurmateriaal onmisbaar. Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe eenvoudig u een houten trap kunt afschuren. Met handleiding voor precieze renovatiewerkzaamheden en een prachtig resultaat.

  Beschrijving

  Als men een houten trap wil schuren, heeft men een schuurmachine nodig die in de eerste plaats een hoog schuurvermogen en hoge afname heeft en in de tweede plaats ook in de hoeken van de trap kan komen en daar voor een feilloze afschuring zorgt.

  De RO 90 van Festool is ideaal geschikt voor renovatiewerkzaamheden aan een trap. De machine beschikt over een krachtige motor, die garant staat voor een hoge materiaalafname en over de FastFix steunschijfwisseling waarmee de steunschijven zonder gereedschap gewisseld kunnen worden. De steunschijven worden in 6 verschillende typen aangeboden. Daarnaast heeft men met de schuurmachine RO 90 de mogelijkheid om de gewenste schuuractie (grofschuren, fijnschuren, detailschuren of polijsten) van de trap in te stellen zonder dat van machine gewisseld moet worden.

  Met een gewicht van minder dan 1,5 kg is de RO 90 bovendien een zeer lichte schuurmachine waarmee men ontspannen aan de trap kan werken.

  Voorbereiden/instellen

  • Wisselen van de steunschijven

   Voor het wisselen van de steunschijven gaat men als volgt te werk:

   • De draaischakelaar op de bovenkant van de machine geheel naar rechts draaien
   • De schijf draaien tot deze vastklikt
   • De schijf 45° rechtsom draaien om hem uit de vergrendeling los te maken
   • Gewenste schijf plaatsen en door een draaiing van 45° linksom vergrendelen

   Bij de steunschijven in driehoeksvorm moet voor het losmaken van de schijf de groene grendelinrichting aan de onderkant ingedrukt worden. Voor het afschuren van houten oppervlakken adviseert Festool het schuurmateriaal RUBIN 2. Het is perfect afgestemd op hout en houtmaterialen en zorgt voor een goede oppervlakkwaliteit. Bij het afschuren van gecoate oppervlakken kunnen de schuurmaterialen Granat en Granat Net worden gebruikt.

   +
   Bij de steunschijven in driehoeksvorm moet voor het losmaken van de schijf de groene grendelinrichting ingedrukt worden

  Werkwijze

  • Vóór het begin van de renovatiewerkzaamheden moet er een grove afschuring voor het verwijderen van oude verfresten of coatings uitgevoerd worden. Hiervoor de draaischakelaar aan de bovenkant van de schuurmachine naar links draaien. Bij het grof afschuren komt er veel materiaal vrij. Er moet op gelet worden dat de schuurmachine gelijkmatig over het oppervlak wordt geleid.

   +
   Vóór het begin moet er een grove afschuring voor het verwijderen van oude verfresten of coatings uitgevoerd worden
  • Als het oppervlak goed afgeschuurd is, moeten nog de hoeken en randen van de trap afgeschuurd worden. Hiertoe de draaischakelaar naar de rechter positie bewegen en de Delta-steunschijf inzetten. Door zijn driehoeksvorm kunnen ook de moeilijk toegankelijke plaatsen worden geschuurd.

   +
   Na het oppervlak de hoeken en randen van de trap afschuren
  • Als de hoeken en randen ook goed geschuurd zijn, kan met het fijnschuren worden begonnen. Hiertoe de draaischakelaar op de middelste positie zetten. Bij het fijnschuren mag niet te veel druk op de machine uitgeoefend worden, omdat de steunschijf anders niet meer kan draaien en de vervagende afschuring van de ROTEX-machine niet meer gegarandeerd is. Het eigengewicht van de machine is als aandrukkracht voldoende.

   +
   Na het schuren van de hoeken en randen kan het fijnschuren uitgevoerd worden.
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.