Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Trapbomen frezen met de multifreessjabloon

Wie een trap op maat moet maken, kan met behulp van een sjabloon en een bovenfrees de treden in de trapbomen frezen. Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe trapbomen gefreesd worden en hoe de diameter correct berekend wordt. Hierdoor krijgt u bij het frezen een gelijkmatig resultaat en kunt u uw trapbomen helemaal naar eigen wens vervaardigen.
Trapbomen frezen

  Beschrijving

  Het gebeurt steeds weer dat meubelmakers trappen op maat moeten frezen en dan voor de trapbomen een tijdrovende freessjabloon moeten maken.

  In dit toepassingsvoorbeeld wordt een oplossing voorgesteld die bij het frezen maximale flexibiliteit biedt en waarbij de vereiste afmetingen eenvoudig ingesteld kunnen worden.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen:

  Alternatieve mogelijkheden

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • Het voorbeeld beschrijft hoe met de multifreessjabloon MFS trapbomen met ingezette traptreden zonder stootbord gefreesd worden.

   +
   Frezen van trapbomen
  • De trapboom moet zeker en vast geplaatst en vastgeklemd worden. Hiervoor is het gebruik van het FESTOOL-vacuümspansysteem ideaal. Op deze manier kan de boom zonder beschadigingen vastgeklemd worden en kan vooral de MFS zonder hinderlijke schroefklemmen op de boom verplaatst worden.

   +
   Trapboom vastklemmen

  Handelwijze

  • Eerst wordt de trapboom naar gelang de traphelling en de tredediepte afgetekend. 

   +
   Trapboom aftekenen
  • Daarna wordt de MFS ingesteld. De sjabloon moet zowel in de lengte als in de breedte als volgt ingesteld worden: de trededoorsnede plus het verschil in diameter tussen de kopieerring en de gebruikte frees.

   +
   MFS instellen
  • Voorbeeld: 

   Diepte van de trede = 264 mm 
   Dikte van de trede = 42 mm
   Diameter van de kopieerring = 24 mm 
   Freesdiameter = 12 mm

   Instelling van MFS: 

   Diepte: 264 mm + (24 mm - 12 mm) = 276 mm  
   Dikte: 42 mm + (24 mm - 12 mm) = 54 mm

   +
   Voorbeeld instelling
  • Bij rechte trapbomen kunnen de meegeleverde aanslaghoeken gemonteerd worden. Hierop kan vervolgens de sjabloon naar de volgende freespositie verplaatst worden. De sjabloon wordt telkens met twee schroefklemmen vastgezet. 

   +
   Aanslaghoeken monteren
  • Na het bevestigen van de frees wordt de gewenste freesdiepte ingesteld, de kopieerring geplaatst en de frees op de sjabloon gezet. 

   Nu wordt de machine ingeschakeld en in het hout gevoerd en wordt de frezing indien nodig in meerdere bewerkingsstappen uitgevoerd. 

   Als u met de linker trapboom begint, moet bij de rechter trapboom de sjabloon gespiegeld geplaatst worden en moeten de aanslaghoeken opnieuw uitgelijnd worden.

   +
   Freesdiepte instellen
  • Na het frezen kunnen de traptreden ter controle gemonteerd worden.

   +
   Traptreden ter controle monteren
  • Tip: De freesdiameter moet zo gekozen worden dat hij overeenkomt met de latere hoekradius van de treden.
   Voorbeeld hoekradius = R 6 mm
   Gebruikte groeffrees = D 12 mm

   +
   Freesdiameter kiezen
  • Tip: In combinatie met een paar verlengingsprofielen kan de MFS zo ingericht worden dat traptrede en stootbord in één opspanning gefreesd kunnen worden.

   +
   Traptrede en stootbord in één opspanning frezen
  • Vooral bij ingeklemde traptreden met eventueel een verticaal stootbord is het maken van een sjabloon zeer tijdrovend.

   Dankzij de multifreessjabloon MFS kunnen trapbomen met elke trapfrees en bovenfrees eenvoudig gefreesd worden.
   Het grootste voordeel zit ’m in het gebruik van het complete FESTOOL-systeem.

   +
   Eenvoudiger frezen met de multifreessjabloon MFS
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.