Deuren op de juiste wijze renoveren

In een paar stappen uitgelegd

De excenterschuurmachine ETS EC 150 en de lineaire schuurmachine LS 130 DUPLEX zorgen voor een optimale basis voor het aanbrengen van opfris- of renovatieverf op deuren. Samen met de compacte stofzuiger CT MIDI vormen ze een zuiver trio. Waarop u moet letten en met welke machines en handgrepen u de beste resultaten behaalt, hebben we voor u stap voor stap op een rijtje gezet.
Sommige voorwerpen kunnen worden hergebruikt en komen toch veel te snel bij het afval terecht. Wie bijvoorbeeld een oude deur met fijn uitgewerkt lijstwerk bij het grofvuil ziet liggen, weet hoe dat voelt. En wie dan ook nog constateert dat deze deur eigenlijk maar een klein beetje vakkundige aandacht nodig heeft om weer in oude glorie te worden hersteld, neemt deze meteen mee naar de werkplaats.

Licht opschuren

Dat wordt duidelijk als je je met de renovatie van de deur bezighoudt. Met de Festool-excenterschuurmachine ETS EC 150 kunnen de bestaande laklagen op even lichte als betrouwbare wijze worden opgeschuurd. Bij een geschikt toerental worden losse delen zonder te veel druk afgenomen en intacte vlakken opgeruwd.

Daarom wordt in de eerste stap het oppervlak van de deur met de excenterschuurmachine ETS EC 125 of 150 opgeschuurd. Bij op water gebaseerde lakken raden wij een schuurmateriaal aan met een korrel vanaf P150/ P180, bij alkydharslak vanaf P150.

Efficiënter dankzij aanpassingsvermogen

Bij deuren met deurkozijnen of helemaal in panelen verdeelde deuren kom je gewoon niet om de lineaire schuurmachine LS 130 DUPLEX heen. In de sponningen en op de profielen zorgt deze ervoor dat tijdrovend handwerk verleden tijd is. De lineaire schuurbeweging van de LS 130 verloopt precies zoals het schuren met de hand, maar dan veel efficiënter en met een perfect resultaat. En deze is zelfs geschikt voor de gecompliceerdste profielen. Hier spelen de door Festool aangeboden schuurzolen een rol. Bovendien onderstreept een kleine toevoeging de klasse van de LS 130: Want met de slimme zelfbouwset kunnen individuele schuurzolen voor elk profiel worden gemaakt.

Dat vindt ook zijn weerslag in de andere renovatiestappen:

Stap twee

Schuur profielen en panelen met de lineaire schuurmachine LS 130 op; de lineaire schuurbeweging voorkomt uitslaan aan de zijkant.

Stap drie

Aanmaak van een individuele schuurzool met de zelfbouwset voor alle sponning- en profielvormen: zie video. Het schuren met de individuele schuurzool is efficiënt en verlicht het werk enorm.

Stap vier

Schuur moeilijk toegankelijke plaatsen in de profieluitsparingen en -overgangen eventueel met de extreem flexibele schuurspons na.

Stap vijf

Plamuur na de afname van de oude laag oneffenheden, kleine gaten en beschadigde plekken.

Stap zes

Natuurlijk mag de afzuiging bij de afname niet ontbreken. Stof de opgeschuurde oppervlakken grondig af met de afstof- en stofbinddoek voor schilders, gebruik eventueel de krachtige mobiele stofzuiger CT MIDI, de handzuigbuis en de zuigkwast.

Stap zeven

Breng grondlaag op de oppervlakken met de rol, op de profielen met de kwast aan en laat deze goed drogen (drogingstijd van de fabrikant in acht nemen).

Stap acht

Tussenschuren met de ETS EC en schuurmateriaal met korrel P240 – P500; verlaag het toerental om het doorschuren of verhitten van het voorgelakte oppervlak te voorkomen.

Stap negen

Schuur moeilijk toegankelijke plaatsen in de profieluitsparingen en -overgangen eventueel nogmaals met handschuurmateriaal na.

Stap tien

Plaats de deur rechtop en plaats bij voorkeur tussen de deur en de vloer en de muur houtblokken of afstandhouders.

Stap elf

Vóór het lakken is het belangrijk om de gehele deur nogmaals met een microvezeldoek of stofbinddoek af te wrijven voor een perfecte finish.

Stap twaalf

Breng de bovenlaag met een kwast (profielen) en rol (vlakken) aan; mogelijk zijn meerdere bewerkingen noodzakelijk.

Maximale verscheidenheid en zorgvuldigheid

Dankzij het plug it-systeem vindt de kabelverwisseling van de ene naar de andere machine direct bij de machine plaats en niet bij het stopcontact. De afzuigslang wordt eenvoudig vervangen. Dat mogen misschien maar kleinigheden zijn, waar het toch vooral op het schuurresultaat aankomt. Maar het zijn juist deze kleine details die het deurtrio perfectioneren. Na een dergelijk gelukte oppervlakvoorbereiding zal de deur naargelang de smaak weer snel zijdemat of glanzend stralen.