In 7 stappen naar een perfect oppervlak

Festool-trainer Dino Frey laat zien hoe je in een paar stappen een perfect oppervlak krijgt.

Perfecte oppervlakken zorgen voor een goed humeur en tevreden klanten. Daarom laat Festool-trainer Dino Frey zien hoe je in een paar stappen een perfect oppervlak krijgt. Daarvoor zijn maar vijf ingrediënten nodig: de mengmachine MX 1200/2, het passende vulmateriaal, de daarop afgestemde mengstaaf, de langnek-schuurmachine PLANEX LHS 225 en de bijbehorende mobiele stofzuiger. En het kan beginnen!
Festool-trainer
Dino Frey
Festool-trainer

Dino Frey is trainer bij Festool en een geschoolde meester-schilder.

Stap 1: Materiaal mengen

Het gekozen materiaal wordt met de mengmachine MX 1200/2 gemengd. Laatstgenoemde is een echte allrounder en zeer goed geschikt om zware en lichte materialen te mengen. Dankzij de 2-versnellingsaandrijving kan het toerental worden aangepast aan het soort materiaal en vindt het mengproces dus plaats op een goed op het materiaal afgestemde wijze. U moet er bij het mengen in elk geval op letten dat u de bij het materiaal passende mengstaaf gebruikt. Bij plamuren wordt de spiraalgarde HS2 aangeraden. In principe wordt verschil gemaakt tussen poederplamuren (in zak) en finishplamuren (in emmer). Er zijn gipsgebonden en kunststofgebonden plamuren – en daarbij twee vuistregels: hoe hoger het gipsaandeel, des te zachter de plamuur is. En : De uitharding bij gipsgebonden plamuren vindt door verharden plaats. Bij kunststofgebonden plamuren vindt deze door droging plaats en duurt aanzienlijk langer.

Stap 2: Materiaal aanbrengen

Na het mengen wordt het materiaal op het desbetreffende oppervlak aangebracht. Afhankelijk van de gewenste oppervlakkwaliteit (Q1 tot Q4) wordt het materiaal eenmaal of tweemaal aangebracht. Gedetailleerde informatie over de oppervlakkwaliteiten vindt u in ons diagram. Na het aanbrengen moet u het volgende doen: Neem de droogtijden van de desbetreffende fabrikant in acht.

Stap 3: Oppervlak controleren

Nu worden de oppervlakken met het controlelicht STL 450 gecontroleerd. Met het controlelicht kunnen oneffenheden eenvoudig en snel worden geïdentificeerd. Hierdoor wordt het latere schuren vergemakkelijkt. Dino's tip: Monteer het controlelicht op een statief opdat u onvolkomenheden nog beter kunt corrigeren.

Stap 4: Mobiele stofzuiger en langnek-schuurmachine voorbereiden

Eerst worden de langnek-schuurmachine PLANEX LHS 225 en de mobiele stofzuiger voorbereid. Op de mobiele stofzuiger moet beslist de AUTOCLEAN-functie (AC) zijn geactiveerd opdat het afzuigfilter niet verstopt kan raken met stof en de afzuigcapaciteit constant blijft. De langnek-schuurmachine PLANEX LHS 225 is dankzij de instelbare zuigkracht gemaakt voor het volledig vlakschuren van grote en kleinere vlakken. Over schuren gesproken: Het schuurmateriaal GRANAT is bij uitstek geschikt voor het grof- en fijnschuren van gladde Q4-oppervlakken. Voordat u aan het werk gaat, moet de zuigkracht worden aangepast aan de gebruiker en de slangdiameter.

Stap 5: Passend schuurmateriaal selecteren

Voor de selectie van het schuurpapier geldt: hoe zachter de te bewerken plamuur is, des te fijner de korrel van het schuurpapier moet zijn. Ideaal voor de meeste oppervlakken zijn GRANAT NET en GRANAT SOFT.

"Een perfect oppervlak is geen kwestie van toeval. Een goede voorbereiding is absoluut noodzakelijk."

Dino Frey, trainer en applicatiespecialist bij Festool

Stap 6: Buiten- of binnenafzuiging?

Laatste vraag vóór de start: Moet de Planex worden ingesteld op buiten- of binnenafzuiging? Bij sterk stofproducerende kant-en-klare plamuur (dispersieplamuur uit de emmer) is het antwoord duidelijk: Hier wordt aangeraden om met de buitenafzuiging te werken vanwege de sterke stofontwikkeling. Dan kan het oppervlak gelijkmatig met de Planex worden afgeschuurd.

Stap 7: Eindcontrole

Het moment van de waarheid: Eindcontrole van het geschuurde oppervlak. Als u hierop nog krassen tegenkomt, moet het opnieuw worden geplamuurd en geschuurd. Daarna kan de muur naar wens worden vormgegeven, bijvoorbeeld door deze te behangen of te schilderen.