Plamuren en schuren in de droogbouw

Met de juiste plamuur voor het perfecte oppervlak

Wanneer je een schilder vraagt hoe je een schone droogbouwwand krijgt en met welke materialen en gereedschappen je het beste resultaat krijgt, is er slechts één serieus antwoord: dat ligt eraan! We proberen hier wat meer licht op de zaak te werpen.
In de droogbouw zijn plamuren en schuren dagelijkse kost. Maar als we nagaan wat er allemaal bij komt kijken om een schoon en perfect oppervlak te krijgen, is dat helemaal niet alledaags. Het komt juist aan op de details en op het juiste totaalpakket. Want de plamuursoorten van verschillende producenten hebben verschillende eigenschappen en moeten met de juiste gereedschappen verwerkt en geschuurd worden.

Plamuren

In de droogbouw worden gipsplaten met verschillende randafwerkingen gebruikt. Het vaakst worden platen gebruikt met een halfronde, afgeschuinde rand (HRAK) en met een snij-faserand (SFK). Bij draagmateriaal zoals houten staanders of platen van houtmaterialen treedt hygrothermische spanning op de ondergrond op, die bij het plamuren kan leiden tot scheurvorming. Om in die gevallen een stabiel en stevig resultaat te verkrijgen, is het raadzaam plamuurmaterialen met een zeer hoge voegvastheid te gebruiken, evenals wapeningsstroken.

Plamuur

 • Vulplamuur is speciaal bedoeld voor het vullen van voegen met wapeningsstroken.
 • Met voegenvuller worden voegen van gipsplaatranden zonder voegbandstroken geplamuurd.
 • Fijnplamuur is bedoeld als "finish" van de voegenvuller of het vulplamuur; fijnplamuur vormt het definitieve oppervlak van de voeg.
 • Plamuursoorten

 • Gipsgebonden plamuursoorten zijn in poedervorm verkrijgbaar in zakken. Bij het binden ontstaat een compacte kristalstructuur, de plamuur bereikt een zeer hoge voegvastheid.
 • Toepassing: Voegplamuur bij gipsplaten (Q1 en Q2) en volledig plamuren met grotere laagdikten.

 • Kunststofgebonden plamuursoorten zijn verkrijgbaar in emmers. Ze drogen aan de lucht. Afhankelijk van het product en de toepassing moet de plamuur voor gebruik worden geroerd.
 • Toepassing: Volledig plamuren van gipsplaten (Q3 en Q4), dun aangebracht op oppervlakken met oude plamuurlagen of beton.

  Schuren

  Wie het materiaal kent en de techniek beheerst, is in staat elke oppervlakkwaliteit te realiseren. Wat u hierbij nodig hebt, is tijd, zorgvuldigheid en optimaal gereedschap. Juist in de droogbouw. Na het uitharden en drogen van het plamuurmateriaal worden oneffenheden in de voegen geschuurd en bij Q4-oppervlakken zelfs het gehele oppervlak. De nieuwe langnek-schuurmachine PLANEX 2 225 is gemaakt voor volledig en vlak schuren. Dankzij het LED-controlelicht in de schuurkop kunnen oppervlakken van de hoogste kwaliteit worden gerealiseerd. De schuurmaterialen Granat en Granat Net zijn ideaal geschikt voor het gewenste schuurresultaat.

  Advies over schuurmaterialen

  Ook bij de keus van het schuurmateriaal en de korrel geldt: dat ligt eraan! – Het ligt aan het materiaal, het gereedschap en de gewenste oppervlakkwaliteit. We geven hier enkele adviezen wat betreft de nieuwe PLANEX LHS 2 225. Meer advies vindt u op onze website.