Schuren ≠ schuren

Waarop komt het bij het schuren aan?

Bij het schuren is de keuze van de juiste machine de kern van de zaak. Door deskundigen wordt op vakkundige wijze over schuuruitslagen, schijfhardheden en het juiste schuurmateriaal gediscussieerd. Daarbij wordt vaak verzwegen dat het vooral op één ding aankomt: op de juiste schuurbeweging. Wij geven uitleg hierover.

Schuurbewegingen en schuuruitslagen

Afhankelijk van de oppervlakkwaliteit en het gewenste resultaat is er bij grof- of fijnschuren keuze uit vijf verschillende schuurbewegingen. Bovendien geldt: hoe groter de schuuruitslag, des te hoger de afname. Een kleine schuuruitslag van bijvoorbeeld 3 mm is ideaal voor fijnschuren; met schuuruitslagen van 5–7 mm bereikt u bij grofschuren een hoge afname.

Lineair

Schuurbeweging: Pure lineaire beweging.

Toepassing: De lineaire rechtlijnige beweging is ideaal voor het schuren van houtmaterialen langs het vezelverloop.

Opmerking: Bij het lineair schuren in vezelrichting worden houtvezels niet aangetast (belangrijk als bijvoorbeeld het oppervlak vervolgens wordt geolied, in de was wordt gezet of met een dunne laag wordt gelazuurd). De rechtlijnige schuurbeweging slaat niet aan de zijkant uit. Daarom is de lineaire schuurmachine ook bijzonder goed geschikt voor het schuren van kozijnen.

Voorbeeld van een machine: Lineaire schuurmachine DUPLEX LS 130

Excenter

Schuurbeweging: Op en neer gaande beweging waarbij rechtlijnige en cirkelvormige bewegingen elkaar overlappen.

Toepassing: Wordt gebruikt als het niet zo op de kwaliteit van het schuurbeeld aankomt (bijvoorbeeld als er vervolgens een deklaklaag wordt aangebracht).

Opmerking: De schuurbeweging van de deltaschuurmachine gaat ook op en neer. Deze is bijzonder goed geschikt voor de afname op kleine vlakken met hoeken, nissen en randen.

Voorbeeld van een machine: Deltaschuurmachine DTS 400

Excentrische rotatie

Schuurbeweging: Combinatie van op en neer gaande en roterende beweging.

Toepassing: Geschikt voor grofschuren (bijv. verf verwijderen) en tussen- en fijnschuren. Zorgt voor een oppervlak dat nagenoeg vrij is van schuurkringen en groeven.

Opmerking: Bij excentrisch rotatieschuren maakt het niet uit of de machine met of tegen de vezelrichting geleid wordt. Daar waar houten lengte- en dwarsvlakken elkaar treffen, moet echter met grote zorg worden geschuurd.

Voorbeeld van een machine: ETS EC 150

Excentrische gedwongen rotatie

Schuurbeweging: Excentrische gedwongen rotatie door tandwieloverbrenging.

Toepassing: Door de overbrenging wordt de afname aanzienlijk verhoogd. Geschikt voor grofschuren en voor de snelle verwijdering van niet-duurzame oude lagen.

Opmerking: Snelle en hoge afname van verweerde lak- en verflagen zonder een grote kans op schuurfouten.Met de excentrische gedwongen rotatie is polijsten ook mogelijk.

Voorbeeld van een machine: ROTEX RO 90 en 150

Rotatie

Schuurbeweging: Pure rotatiebeweging.

Toepassing: Wordt overal gebruikt waar zo snel mogelijk een hoge afname moet worden bereikt (onder andere bij grootschalige lakafname).

Opmerking: Krachtige rotatieschuurmachines kennen geen enkel pardon voor toepassingsfouten. Bij werkstukken die absoluut glad moeten worden, kunnen ongewild diepe schuurgroeven ontstaan.

Voorbeeld van een machine: RAS 180