Festool op bezoek in Tirol

Lei Oans

Op bezoek bij Tiroler schildersbedrijf Laiminger

“Tirol isch lei oans” heet het in het Tirools. “Lei oans” betekent uniek. Michael Laiminger komt hiervandaan en houdt van de uniciteit van zijn geboortestreek. Maar zijn motto is: hard werken waar andere mensen op vakantie zijn. Wij hebben hem in zijn schildersbedrijf in Radfeld bezocht.
In hartje Tirol, halverwege Kufstein en Innsbruck, ligt Radfeld. In het noorden loopt de Rofan-hoofdkam, in het zuiden kun je op zonnige dagen de indrukwekkende top van de Zillertaler Alpen herkennen. Vandaag is zo’n heldere dag, hoewel de zon zich zo vroeg in de morgen nog achter de bergruggen verstopt. Bovendien eist de navigatie onze volledige aandacht op. “U hebt uw bestemming bereikt” laat een vriendelijke stem weten als we de binnenplaats van het schildersbedrijf Laiminger oprijden.

Traditie en ervaring

Vóór de overdekte werkplaatspoort worden de wagens al beladen, en kwasten en rollen, verfemmers en machines zorgvuldig opgeborgen. “Bij onze opdrachten wordt ongeveer 95 procent van de werkzaamheden direct ter plaatse uitgevoerd, in de werkplaats wordt hoogstens voorbereid en op orde gebracht”, legt Michael Laiminger bij de begroeting uit. Terwijl het Laiminger-wagenpark de binnenplaats afrijdt, leidt de baas ons rond door het bedrijf. In 1968, dus meer dan 50 jaar geleden, heeft zijn vader het vakschildersbedrijf opgericht. Al als jonge knaap heeft Michael zijn vader al geholpen met de klanten en op de bouwplaatsen. Sindsdien is er het nodige veranderd. Het spectrum van opdrachten, materialen en schilderstechnieken is veelzijdiger geworden, de gevraagde flexibiliteit en snelheid is extreem toegenomen.
Festool op bezoek in een schilderswerkplaats in Tirol

“Mijn medewerkers zijn inmiddels zo vertrouwd met de Festool-machines dat ze helemaal niets anders meer willen hebben.”

Michael Laiminger, directeur van schildersbedrijf Laiminger

Het schilderteam uit Tirol

Als alles volgens plan moet verlopen

In Tirol draait alles om het toerisme. En dit betekent voor de vakbedrijven: er zijn alleen relatief korte werkperioden om de vakantie van de gasten niet te bederven. Dan bereik je vaak de grenzen van wat mogelijk is, vertelt Michael Laiminger: “Ik herinner me een gerenommeerd hotel waarvoor we hebben gewerkt. Een grote opdracht waarvoor je normaliter 12 tot 15 weken nodig hebt, moesten wij in 9 weken klaar krijgen. En nog wel kort vóór kerstmis. Toen hebben we elk weekend doorgewerkt, gedeeltelijk onder extreme omstandigheden. Op 24-12 om 1 uur ’s morgens hebben we de bouwplaats afgebroken. En 6 uur later kwamen de eerste gasten aan.” In dergelijke fasen van hoogconjunctuur moet alles volgens plan verlopen – of buitengewoon goed. De medewerkers moeten de meest uiteenlopende schilderstechnieken vakkundig en snel beheersen. En omdat dit perfect lukt, zijn er gereedschapssystemen nodig die flexibel, efficiënt en van de beste kwaliteit zijn.
Schuren met de accu-schuurmachine van Festool

De beste machines en een fantastische service

Over de Festool-gereedschappen is Michael Laiminger enthousiast: “Wij hebben schuurmachines en -materiaal voor elke toepassing of specifieke oppervlakkwaliteit. Wij schuren altijd met afzuiging - zowel op de bouwplaats als in de werkplaats. Met onze accu’s zijn we extreem flexibel en mobiel.” En nog iets is voor hem doorslaggevend: De Festool Service. Nog maar pas geleden, aldus de Chef, heeft hij de afkortzaag door eigen toedoen kapotgemaakt. “Op dezelfde dag heb ik de machine direct online voor reparatie aangemeld. Een dag later is deze opgehaald en na vijf dagen stond deze perfect klaar voor gebruik weer in mijn werkplaats. Het fascineert mij steeds weer hoe snel en probleemloos wij bij reserveonderdelen of accessoires, bij reparaties of bestellingen worden geholpen”, vertelt hij enthousiast: “Want niets is voor een vakman erger dan zonder gereedschap komen te staan.”

Voorstelling op de bouwplaats

De nieuwe machines zijn al voor garantie geregistreerd. De nieuwe Festool Order-app geeft aan welke machines zijn aangeschaft en welke accessoires of verbruiksmaterialen daarvoor kunnen worden besteld. “In principe bestel ik al bijna blind. Als de folder met noviteiten voor de herfst op de tafel ligt, kijk ik wat ik daarvan zou kunnen gebruiken. Dan hoef ik het niet eerst lang uit te proberen of te testen. Temeer daar ook mijn medewerkers met de machines en het Festool-systeem inmiddels zo vertrouwd zijn dat ze helemaal niets anders meer willen hebben.” Hoe vertrouwd de ondersteuning is, wordt op de bouwplaats zichtbaar waar Michael Laiminger ons ’s middags mee naartoe neemt. Het gemeentehuis met het geïntegreerde bejaardentehuis ‘Marienheim’ in de naburige plaats Reith is door schildersbedrijf Laiminger aan de buitenkant volledig gerenoveerd: balkons, afdak en voorgevel, momenteel worden de houten kozijnen grondig gerenoveerd.
Schilderen van raamkozijnen
Schilderen van een raamkozijn

Inspirerend schildersvak

Gek genoeg werken de medewerkers niet op steigers maar op hoogwerkers. En dat is geen uitzondering, aldus Laiminger: “Als het op de een of andere manier kan, werken wij met hoogwerkers. Daardoor besparen we een heleboel tijd en moeite, voor de bewoners betekent het minder beperkingen en voor onze opdrachtgevers aanzienlijk minder kosten.” Zo voeren de medewerkers nauwelijks zichtbaar en bijna geruisloos hun werk aan de voorgevel van het ‘Marienheim’ uit. Onder hen bevindt zich ook de middelste zoon van Michael Laiminger, die in het bedrijf meewerkt. De oudste van de drie zonen heeft momenteel in Kufstein een bouwplaats onder zijn hoede. Als alles goed gaat, neemt een van beiden of nemen ze misschien samen over een paar jaar het bedrijf van hun vader en opa over. Dat hoopt de baas en huisvader tenminste. Want hij weet hoe moeilijk het is om jonge mensen enthousiast te maken voor het schildersvak en hun duidelijk te maken dat dit beroep uniek is – ofwel: “lei oans” – is.
Het schilderteam uit Tirol in actie