Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Gipskarton frezen en vouwen

Voor de binnenbekleding van daken of niet-dragende binnenmuren worden graag platen van gipskarton gebruikt – ook bekend onder de term rigips. Hieronder wordt uitgelegd hoe u rigips freest en de gipskartonplaten vervolgens vouwt en vastlijmt. De handleiding biedt behulpzame informatie: van informatie over precies op maat zagen tot aan nuttige tips bij het frezen. 
Gipskarton frezen

  Beschrijving

  Met name bij de oudbouwsanering moeten woonruimten door bouwtechnische maatregelen aan de huidige behoeften worden aangepast. Hierbij kunnen het vlak maken van ruw metselwerk, het indelen van te grote ruimten in kleinere eenheden of het aanbrengen van warmte-isolerend materiaal worden genoemd. Bij al deze bouwkundige maatregelen worden vaak platen van gipskarton verwerkt.

  De droogbouw met gipskartonplaten biedt de stukadoor, schilder en droogbouwer een aantal voordelen: er is maar weinig vervuiling, er is geen vochtigheidsbelasting en er zijn dus geen droogtijden. De verwerking vindt snel en probleemloos plaats en biedt dus kostenvoordelen.

  Maar bij bijna alle werkzaamheden ontstaat het probleem dat de gipskartonplaten (GKP) om de hoek moeten worden verplaatst (bijv. bij draagbalken, ramen/kozijnen, pilaren).

  Daartoe worden gipskartonplaten op maat gezaagd en plat op elkaar geplaatst. De daaruit ontstane naden moeten worden gladgemaakt en geschuurd. Aan ramen/kozijnen en pilaren worden bovendien gewoonlijk hoekrails gemonteerd, wat met veel tijd en kosten gaat gepaard. Met de systeemoplossing van Festool hebt u geen hoekrails en plamuur nodig. Dus worden tijd en geld bespaard.

  De systeemoplossing bestaat uit de bovenfrees OF 1010, het geleidingssysteem, de V-groeffrees met afgevlakte punt en een afzuigapparaat. In de achterkant van de gipskartonplaten wordt een V-groef gefreesd, waarbij de onderste kartonlaag onbeschadigd blijft. Het uitgefreesde materiaal geeft precies de plaats vrij die voor het omklappen met 90° nodig is. De V-groef wordt met diepgrondering voorbehandeld en met houtlijm/witte lijm vastgelijmd. De omgeklapte plaat van gipskarton kan daarna probleemloos worden verplaatst.

  Het volgende materiaal is nodig:

  • Houtlijm/witte lijm
  • Diepgrondering

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen:

  Alternatieve machines/accessoires

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • Monteer de frees tot aan de markering in de bovenfrees.

   Stel de freesdiepte met de fijnafstelling met de revolveraanslag in. De instelling moet zo zijn dat de onderste kartonlaag niet wordt beschadigd of aangeraakt.

   Belangrijk: De hiervoor gebruikte V-groeffrees is een speciale uitvoering met afgevlakte punt! 

   Monteer de zijdelingse ondersteuning A. 

   +
   Frees monteren

  Handelwijze

  • Gipskartonplaat aftekenen

   Gipskartonplaat op een vlak oppervlak leggen en de muurbreedte plus materiaaldikte op de achterkant aftekenen. (bijv.: 10 cm + materiaaldikte van 1,25 cm = 11,25 cm)

   De aftekenlijn (M) is nu de middenlijn voor de bovenfrees.

   +
   Gipskartonplaat aftekenen
  • Geleiderail parallel aan de middellijn (M) afstellen

   Monteer de geleideaanslag in de freestafel en draai deze vast.

   Stel de middenmarkering op de freestafel van de bovenfrees (zie afb. markering C) congruent op middellijn (M) aan het begin en einde van de plaat van gipskarton af.

   Bevestig de geleiderail met schroefklemmen aan de plaat.

   Plaats de bovenfrees met de geleideaanslag op de geleiderail en leg de zijdelingse ondersteuning (A) op de gipskartonplaten en draai deze vast.

   Stel het toerental voor het frezen in op stand 1.

   Sluit de afzuiging aan en frees de V-groef in één bewerking.

   +
   Geleiderail afstellen
  • Gipskartonplaten vastlijmen

   Naast de directe bevestiging van de gipskartonplaten aan een muur kan door het vastlijmen van de uitgefreesde groef een op zich stabiele hoek of kast (bijv. als kanaalbekleding) worden gebouwd.

   Handelwijze:

   1. Behandel de V-groef met diepgrondering en laat deze ongeveer 2 uur drogen.
   2. Bestrijk de V-groef met houtlijm/witte lijm en klap de gipskartonplaten samen.
   3. Laat de lijm volgens opgave van de fabrikant drogen.

   Onder bepaalde omstandigheden kan na het frezen bij raamkozijnen en pilaren afgezien worden van het lijmen omdat de plaat van gipskarton in dit geval aan de muur wordt geschroefd.

   +
   Gipskartonplaten vastlijmen
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.