Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Een sponning in hout maken met de schaaf

Speciale toepassing met de schaaf HL 850 EB
In de meubel- en binnenafbouw zijn vaak sponningen voor de meest uiteenlopende toepassingen nodig. Hoe deze met de schaaf worden gemaakt en waarop u moet letten, wordt in dit toepassingsvoorbeeld verduidelijkt. U krijgt met name uitleg over de functie van de schaafkop en over hoe een gewenste sponningdiepte kan worden bereikt.
Sponning hout

  Beschrijving

  De elektrische schaaf HL 850 van Festool kan naast de standaardschaafwerkzaamheden, zoals oppervlakken van hout glad schaven of randen affrezen, nog een aantal dingen.
  Het opvallende technische kenmerk van deze schaaf is de eenzijdig gelagerde schaafkop. Dit feit maakt het voor de gebruiker mogelijk om praktisch oneindig diepe sponningen in hout weg te schaven. In het desbetreffende toepassingsvoorbeeld wordt beschreven hoe u met de schaaf HL 850 een sponning kunt maken.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen: Voor het groeven hebt u de schaaf HL 850 EB-Plus nodig. Alle accessoires zijn in de leveringsomvang inbegrepen.

  Voorbereiden/instellen

  • Wij raden aan om een afzuigapparaat met een groot opnamereservoir te gebruiken, bijv. de Festool CLEANTEC CTM 36 E. Dit apparaat kan voor de opname van de schaafspanen met een voorafscheider worden uitgerust, dat is op den duur economischer dan SELFCLEAN-filterzakken.

   +
   Sponningbreedte instellen
  • Stel de gewenste sponningdiepte in. Meet hiervoor de exacte afstand van de schaafzool tot de sponningdiepte-aanslag. Leg de machine daarvoor op de zijkant zodat de sponningdiepte-aanslag boven ligt om vervolgens een exacte sponning in het hout te kunnen schaven.

   +
   Sponningdiepte instellen

  Handelwijze

  • Stel de spaandikte in op 1 mm. Beweeg de schaaf bij de eerste bewerking zodat de parallelaanslag exact tegen het hout ligt. De eerste bewerking is doorslaggevend opdat de sponning precies past.

   +
   Schaaf bewegen
  • Vanaf de tweede bewerking wordt de rand van de schaafzool tegen de sponningkant aangelegd. De parallelaanslag is dus alleen nodig voor het aanschaven en kan daarna worden weggehaald.

   Let erop dat de rand van de schaafzool altijd exact langs de sponningkant wordt geleid.

   +
   Rand van de schaafzool tegen de sponningkant aanleggen
  • Wanneer de sponningdiepte-aanslag op het werkstuk ligt, is de ingestelde sponningdiepte bereikt.

   +
   Sponningdiepte-aanslag op het werkstuk leggen
  • Afgewerkte sponning.

   Als de sponningdiepte-aanslag niet wordt gebruikt, kan een oneindig diepe sponning in het hout worden geschaafd.

   +
   Afgewerkte sponning
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.