Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Minerale-grondstofplaat zijdemat schuren

Dit toepassingsvoorbeeld beschrijft hoe u GetaCore® of een vergelijkbare minerale-grondstofplaat kunt schuren dat als hoogwaardig oppervlakmateriaal voor interieur wordt gebruikt. De minerale-grondstofplaat wordt eerst grof bewerkt om vervolgens tot de gewenste finish fijngeschuurd te worden. De werkwijze wordt toegelicht afhankelijk van de kleurstelling en het gewenste resultaat.

  Beschrijving

  In dit toepassingsvoorbeeld wordt het schuren van een minerale-grondstofplaat aan de hand van het voorbeeld van GetaCore®-platen tot het stadium zijdemat beschreven.
  Dit toepassingsvoorbeeld kan eveneens voor soortgelijke materialen zoals Varicor®, Avonit®, Marlan®, Corian® etc. worden toegepast.
  GetaCore® is een veelzijdig oppervlakmateriaal, ideaal voor hoogwaardige en elegante interieurvormgeving. GetaCore® is een acrylgebonden minerale grondstof met poriënvrij oppervlak. De minerale-grondstofplaat is absoluut ongevoelig voor vochtigheid, veilig voor voedsel, gemakkelijk in onderhoud en in hoge mate bestendig tegen chemicaliën.

  Het materiaal wordt voornamelijk in keukens, kantoor, kliniek- en winkelinrichtingen verwerkt en lijkt op marmer en graniet.

  Bij levering is het oppervlak van de minerale-grondstofplaat met de bandschuurmachine met korrel P 240 tot P 600 fijngeschuurd. In verwerkte staat wordt echter een fijngeschuurd vlak, zonder herkenbare schuurrichting, verlangd. Met de ROTEX en de Festool-schuurschijven kunnen polymeergrondstoffen snel, stofvrij en rationeel worden geschuurd.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • Grofschuren: 

   Grove lijmnaden en uitstekend materiaal van de minerale-grondstofplaat schuurt u eerst met de ROTEX, een harde steunschijf en met Granat® -schuurmateriaal met korrel P 120 in de grofschuurstand vlak.

   +
   Grove lijmnaden en uitstekend materiaal vlak schuren
  • Fijnschuren:

    Het vlak van de minerale-grondstofplaat vervolgens met Granat tot korrel P 1500, Platin 2 tot S 4000 en de zachte steunschijf fijnschuren.

   Deze stap kan met de ROTEX in de fijnschuurstand of met de ETS 150/3 worden uitgevoerd.

   Geadviseerd wordt hier echter de ETS 150/3, omdat door de geringe schuuruitslag bij het schuren bij gevoelige en donkere kleuren minder schuursporen op de minerale-grondstofplaat zichtbaar zijn. Ook als de minerale-grondstofplaat later gepolijst moet worden, wordt voor het schuren het gebruik van de ETS 150/3 aanbevolen.

   +
   Het vlak van de minerale-grondstofplaat vervolgens fijnschuren
  • Bij overgangen en rondingen moet de interface-pad worden gebruikt. De pad wordt tussen steunschijf en schuurmateriaal aangebracht. Hiermee wordt een optimale ligging van het schuurpapier tegen de minerale-grondstofplaat bij het schuren bereikt.

   Instelling ROTEX RO 150

   Toerentalstand: 6
   Schuurbeweging: excenterschuren
   Steunschijf: ST-STF D150/MJ2-FX-W-HT interface-pad (optioneel)
   Schuurmateriaal: Granat P 120 – P 1500 Platin® 2 S 2000 – S 4000

   Instelling ETS/3 

   Toerentalstand: 6
   Steunschijf: ST-STF D150/MJ2-M8-W-HT interface-pad (optioneel)
   Schuurmateriaal: Granat P 120 – P 1500
   Platin® 2 S 2000 – S 4000

   +
   Bij overgangen en rondingen moet de interface-pad worden gebruikt

  Werkwijze

  • Grofschuren:

   • de steunschijf hard op ROTEX® RO 150 monteren.
   • Afzuigslang op ROTEX® RO 150 aansluiten.
   • Voorschuren van de minerale-grondstofplaat met de kwaliteit Granat korrel P120, in de grofschuurstand in het kruislings schuren.

   +
   Voorschuren van de minerale-grondstofplaat in de grofschuurstand in het kruislings schuren
  • Fijnschuren zijdeglanzend of voorbereiding op het polijsten met de ETS 150/3:

   • De steunschijf zacht monteren en met het schuurmateriaal met kwaliteit Granat®, korrel P 180, P 280, P 500, P 1200 en P 1500 schuren.
   • Interface-pad optioneel voor ronde overgangen tussen steunschijf en schuurschijf leggen.

   +
   De steunschijf zacht monteren
  • Eindschuren van het vlak met Platin® 2 S 2000 en S 4000. Hier moet een zijdematte glans op het oppervlak verschijnen. Dit oppervlak van de minerale-grondstofplaat is voor het dagelijks gebruik voldoende.

   Afhankelijk van de gebruikte minerale grondstof kunnen ook enkele schuurstappen uitgespaard worden. Bij lichte kleurtinten kan ook in de stappen Granat P120, P240, P400 en vervolgens Platin S500 een zijdematte finish worden behaald.

   Belangrijk bij moeilijke kleurtinten zoals zwart of donkerrood:

   hier is het noodzakelijk om de korrels voor het schuren kleiner te kiezen.

   1. Granat P 180
   2. Granat P 240
   3. Granat P 320
   4. Granat P 400
   5. Granat P 800
   6. Granat P 1200
   7. Granat P 1500
   8. Platin 2 P 2000
   9. Platin 2 P 4000

   Zo wordt vermeden dat schuursporen zichtbaar zijn. Dat is vooral belangrijk als deze donkere kleuren gepolijst moeten worden.

   +
   Eindschuren van het vlak. Hier moet een zijdematte glans op het oppervlak verschijnen.
  • Fijnschuren voor een matte finish met de ETS 150/3:

   • Toerentalinstelling stand 6
   • Steunschijf zacht M8-W-HT
   • Schuurmateriaal Granat P 120
   • Schuurmateriaal Granat P 240
   • Gelijkmatig mat schuren van het vlak in kruislings schuren met het vlies S800
   • Afnemen van het schuurstof met vochtige reinigingsdoek

   +
   Fijnschuren voor een perfecte finish
  • Het ontstane stof bij het schuren van GetaCore® is zeer fijn. Ter bescherming van de gebruiker en de machine moet beslist met een afzuigapparaat en ingebouwde filterzak worden gewerkt (bijv. CTM-mobiele stofzuiger).

   Tips:

   • In het algemeen moet met geringe aandrukkracht worden gewerkt.
   • Harde steunschijven voor het uitschuren van krassen en vlak schuren van lijmresten, zachte steunschijven voor vlakken en superzachte steunschijven voor rondingen en binnenradii.
   • Na elke schuuractie de minerale-grondstofplaat met een vochtige en schone doek afwissen.
   • Minerale-grondstofplaat niet al te lang met hetzelfde schuurpapier schuren: gevaar van groefvorming!

   +
   Ter bescherming van de gebruiker en de machine moet beslist met een afzuigapparaat worden gewerkt
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.