Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Plexiglas polijsten en snijranden gladmaken

Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe het polijsten van plexiglas volgens de instructies werkt en hoe ruwe zaagranden na het zagen gladgemaakt kunnen worden. Met de ROTEX kunt u mat plexiglas polijsten en met behulp van polijstpasta een schoon resultaat verkrijgen. Het toepassingsvoorbeeld licht ook de nadelen van een lamsvelafwerking toe en toont alternatieven voor een antistatisch oppervlak.
Plexiglas polijsten

  Beschrijving

  Acrylglas - vooral bekend onder de naam Plexiglas - wordt steeds populairder in de moderne interieurbouw en onder doe-het-zelvers dankzij de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de relatief eenvoudige bewerking met conventionele elektrische gereedschappen. In tegenstelling tot echt glas biedt dit materiaal aanzienlijke voordelen. Het belangrijkste voordeel is de hoge breukzekerheid, bij een zeer goede optische kwaliteit en hoge lichtdoorlating. Het zagen van uitsparingen en vormen van welke aard dan ook stelt geen al te hoge eisen aan de verwerker van acrylglas. Bovendien kan bekrast plexiglas worden gepolijst, zodat oneffenheden kunnen worden verholpen. 

  Bij het zagen van acrylglas ontstaat een ruwe, melkwitte snijrand. Indien de snijranden echter zichtbaar moeten zijn, is vaak een helder glanzend oppervlak vereist. Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe heldere, glanzende snijkanten op acrylglas met de ROTEX kunnen worden gepolijst. 

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Alternatieve machines

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • In de eerste stap monteert u de polijstzool op de ROTEX. 

   +
   Polijstzool monteren
  • Het polijstvilt op de polijstzool leggen.

   Voor het veilig polijsten van plexiglas wordt de niet benodigde afzuigadapter verwijderd.

   +
   Polijstvilt
  • De ROTEX op grof schuren zetten.

   +
   Grof schuren

  Handelwijze

  • Conventionele handelwijze: Moeizaam en tijdrovend schuren met de hand

   Probleem:

   •  Machinale voorbereiding met haakse schuurmachines die het risico van oververhitting van het oppervlak en verlies van polijstpasta met zich meebrengt.
   • De waterabsorptie van plexiglas neemt toe bij stijgende temperatuur. Door de inwerking van een temperatuur van meer dan 40 °C kan er een melkwitte verkleuring in het acrylglas ontstaan.
   • Dit kan door luchtdrogers of in droogkamers weer verholpen worden, mits de belasting voor het glas niet wezenlijk te hoog is geweest.

   +
   Plexiglas
  • Met de ROTEX en de bijbehorende systeemaccessoires wordt het bovengenoemde probleem als volgt opgelost, waarbij een heldere, glanzende snijrand wordt verkregen:

   • Eerst het polijstmiddel op het polijstvilt aanbrengen.

   +
   Polijstmiddel aanbrengen
   • Nu toerentalstand 1 instellen voor het verdelen van de polijstpasta over het werkstuk. Om te voorkomen dat de polijstpasta bij het inschakelen van de ROTEX wordt weggeslingerd, is het belangrijk om het apparaat pas te starten als het op het te polijsten vlak ligt.
   • Langzaam de toerentalstand naar 4-6 verhogen.
   • De ROTEX licht aandrukken en het acryl polijsten.
   • Vervolgens het oppervlak met een microvezeldoekje controleren en zo nodig de vorige procedure voor het zorgvuldig polijsten van de randen van het plexiglas herhalen.

   Opmerkingen:
   Voor de afwerking mag geen lamsvel worden gebruikt, omdat plexiglas bij wrijving statisch wordt geladen en stof aantrekt. Zolang het oppervlak niet wordt afgewassen of gereinigd, blijft de statische werking behouden. Mocht er zelfs zonder gebruik van een lamsvel statische lading op het oppervlak aanwezig zijn, dan kan het plexiglas na het polijsten met een antistatisch(e) kunststofreiniger en onderhoudsproduct voor kunststof worden afgeveegd.


   +
   Verdelen van de polijstpasta
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.