Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Zaagranden van Plexiglas schuren

Na het zagen van plexiglas ontstaan er ruwe snijranden die op zichtbare plaatsen ongewenst zijn. Dit toepassingsvoorbeeld laat zien hoe u dergelijke randen schoon kunt schuren en zonder verwarmingsproblemen een glad resultaat kunt bereiken. In het toepassingsvoorbeeld "Plexiglas polijsten en snijranden gladmaken" wordt uitgelegd hoe de zaagranden vervolgens gepolijst moeten worden".
Plexiglas schuren

  Beschrijving

  Acrylglas - vooral bekend onder de naam Plexiglas - wordt steeds populairder in de moderne interieurbouw en onder doe-het-zelvers dankzij de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de relatief eenvoudige bewerking met conventionele elektrische gereedschappen. In tegenstelling tot echt glas biedt dit materiaal aanzienlijke voordelen. Het belangrijkste voordeel is de hoge breukzekerheid, bij een zeer goede optische kwaliteit en hoge lichtdoorlating. Het zagen van uitsparingen en vormen van welke aard dan ook stelt geen al te hoge eisen aan de verwerker van acrylglas.

  Bij het zagen van plexiglas ontstaat een ruwe, melkwitte zaagrand. Indien de snijranden echter zichtbaar moeten zijn, is een oppervlak zonder groeven vereist. In dit toepassingsvoorbeeld wordt getoond hoe u met de ROTEX randen van plexiglas zonder groeven kunt schuren.
  Hoe u met de ROTEX glanzend heldere snijranden in acryl kunt schuren en polijsten, wordt getoond in het toepassingsvoorbeeld "Plexiglas polijsten en snijranden gladmaken".

  Aanwijzing:
  Bij het schuren van plexiglas altijd met een afzuigapparaat met antistatische geleiding werken. Zo wordt voorkomen dat de schuurschijven snel dichtlopen en dat fijnstoffen, die gevaarlijk voor de gezondheid zijn, worden ingeademd.

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Alternatieve machines

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • Om acryl te schuren, brengt u eerst de FastFix-steunschijf met het schuurmateriaal Granat op de ROTEX aan.

   Voor het fijnschuren van plexiglas zet u de ROTEX op toerentalstand 6.

   +
   Schuurmateriaal aanbrengen

  Handelwijze

  • Conventionele handelwijze: Moeizaam en tijdrovend schuren met de hand.

   Probleem:

   • Bij de machinale voorbereiding met haakse schuurmachines bestaat het risico van oververhitting van het oppervlak.
   • De waterabsorptie van acrylglas neemt toe bij stijgende temperatuur. Door de inwerking van een temperatuur van meer dan 40 °C kan er een melkwitte verkleuring in het acrylglas ontstaan.
   • Dit kan door luchtdrogers of in droogkamers weer verholpen worden, mits de belasting voor het glas niet wezenlijk te hoog is geweest.

   +
   heldere snijrand bij Plexiglas
  • Met de ROTEX en de bijbehorende systeemaccessoires wordt het bovengenoemde probleem snel, schoon en zonder verwarmingsprobleem als volgt opgelost:

   • Plexiglas eerst met het schuurmateriaal Granat P400 schuren tot er geen zaagsporen meer zichtbaar zijn.
   • Vervolgens de rand met een microvezelpolijstdoek afnemen.
   • Nu het schuurmateriaal Granat P800 op de steunschijf leggen en de rand van het acrylglas schuren.
   • Daarna de rand nog een keer met een microvezelpolijstdoek afnemen.
   • Vervolgens de vorige procedure met Granat P1200 herhalen.
   • Er is nu een mat schuuroppervlak zichtbaar, dat door middel van polijsten weer wordt verwijderd..

   Randbewerking:
   Als de snijkanten te smal zijn (minder dan 10 mm materiaaldikte), is het mogelijk om het oppervlak te verwijderen met een schraper of de scherp geslepen achterkant van een handzaagblad, een schaar, een mes of iets dergelijks..

   +
   Plexiglas schuren
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.