Toepassingsvoorbeeld afdrukken

Veelhoeken uit hout zagen en kopiëren

Als u een veelhoek uit hout wilt zagen of met name meerdere identieke veelhoeken moet zagen, is het handig om sjablonen te gebruiken. Met behulp van sjablonen kunnen alle mogelijke veelhoeken gemaakt worden. In dit toepassingsvoorbeeld zal nauwkeurig beschreven worden hoe dat moet.
Veelhoeken zagen

  Beschrijving

  Regelmatige (driehoek, zeshoek, achthoek etc.) en onregelmatige veelhoeken kunnen heel eenvoudig exact gekopieerd of gezaagd worden op een tafelcirkelzaag. 

  In het bijzonder bij decoraties voor deurpanelen of plafond- of wandbekledingen kunnen deze geometrische elementen speciale accenten zetten. 
  Maar ook voor het maken van meerdere identieke tafelbladen is deze oplossing uitermate geschikt.  

  Het volgende materiaal is nodig:

  • Zelfgemaakte hoeklat
  • 12-16 mm dik MDF of multiplex voor de sjabloon
  • Dubbelzijdig plakband

  Machines/accessoires

  In dit toepassingsvoorbeeld worden de volgende machines en de volgende accessoires aanbevolen:

  Alternatieve mogelijkheden

  Als alternatief worden de volgende machines en accessoires aanbevolen:

  Voorbereiden/instellen

  • Bereid de cirkelzaag en de zaaghulpmiddelen als volgt voor:

   • Verwijder eerst de afzuigkap en druk het spouwmes in de onderste stand. 
   • Maak daarna een hoeklat met als beenlengten 40 x 60 mm.

   Tip: Gebruik gewoon een circa 80 cm lang restant van een oude deurbekleding.

   +
   Afzuigkap verwijderen
  • Bevestig de lat met twee snelspanklemmen tegen de hoekaanslag van de tafelcirkelzaag. Hierbij moet tussen de hoeklat en het werkstuk een tussenruimte van circa 3 mm aangehouden worden.

   +
   Met snelspanklemmen bevestigen
  • De hoogte van het zaagblad stelt u in tot vlak onder de hoeklat. Het zaagblad mag de lat niet aanraken en al helemaal niet beschadigen.

   +
   Hoogte van het zaagblad instellen
  • Voor exacte 1:1-kopieën moet de rand van de hoeklat precies samenvallen of op één lijn zijn met het zaagblad. Hiertoe wordt de hoeklat via de hoekaanslag zodanig over het zaagblad geschoven dat hij precies tegen het zijvlak (zaagtanden) van het zaagblad aanligt. Door het verschuiven van de parallelaanslag kunnen zo natuurlijk ook kleinere of grotere sjabloonkopieën gemaakt worden. Dit maakt het mogelijk zeer snel grotere of kleinere veelhoeken van hout te vervaardigen. Pak een overgebleven stuk hout en probeer gewoon eens met verschillende afstanden te zagen.

   +
   Sjabloonkopieën maken

  Handelwijze

  • Maak eerst een exacte sjabloon van de door u gewenste veelhoek (bijv. van 12-16 mm dikke MDF-platen).

   De planken die u wilt kopiëren, moeten circa 10 tot 20 mm groter zijn. Deze planken kunnen eenvoudigweg met een cirkelzaag ‘grofweg’ op maat gezaagd worden tot een veelhoek. Daarna bevestigt u de sjabloon met dubbelzijdig plakband op het hout. Gebruik hiervoor niet te grote en vooral niet te sterk hechtende stroken plakband, zodat u de delen later gemakkelijk van elkaar kunt halen.

   Tip: In plaats van plakband kunnen ook bevestigingsschroeven gebruikt worden als een van de zijden geen zichtkant is. 

   +
   Sjabloon maken
  • Het principe van het kopiëren is even simpel als geniaal:
   Terwijl de sjabloon langs de hoeklat geleid wordt, zaagt u het uitstekende deel van de plank exact op de maat van de sjabloon. Op deze manier kunnen alle mogelijke recht lopende buitenhoeken perfect gekopieerd worden zonder dat elke veelhoek opnieuw afgetekend moet worden. Binnenhoeken en gebogen randen kunnen niet volgens deze methode gekopieerd worden. Hier biedt alleen de bovenfrees uitkomst.

   +
   Buitenhoeken kopiëren
  • Het is uiterst belangrijk dat de sjablonen met zijwaartse druk precies langs de hoeklat geleid worden, zodat er geen oneffenheden op de randen van het werkstuk ontstaan. Als het toch een keer niet helemaal naar wens is, hoeft u deze kant enkel nog een keer langs de hoeklat te bewegen. Zolang de sjabloon op het werkstuk bevestigd is, kunt u dit zo vaak herhalen als u maar wilt.

   +
   Sjabloon langs hoeklaat leiden
  • Pas als u helemaal tevreden bent, moet u de sjabloon weer van het werkstuk halen. Op deze foto ziet u de exacte 1:1-kopie van een achthoek. Als u eenmaal de sjabloon voor de door u gewenste vorm hebt gemaakt, hebt u slechts twee minuten nodig om hiervan een exacte kopie van hout te maken. Natuurlijk is ook elke volgende plank een exacte kopie. Dit zorgt voor een nauwkeurigheid die met geen enkele andere methode zo snel gerealiseerd kan worden.

   +
   Uitgezaagde kopie
  • Voor een kleinere kopie dan de sjabloon moet u de parallelaanslag en de hoeklat gewoonweg van het zaagblad afschuiven. De afstand tussen de hoeklat en de buitenzijde van het zaagblad bepaalt de mate van verkleining. Als u het werkstuk met daarop de sjabloon omdraait, ziet u het verschil tussen de sjabloon en het werkstuk bij een verkleining.
   Hierbij wordt de sjabloon aan de onderzijde lichtjes aangesneden door het zaagblad. Dit heeft echter geen invloed op het gebruik van de sjabloon voor andere doeleinden (bijv. een 1:1-kopie of een vergroting). Zolang de sjabloonrand niet beschadigd wordt, kan hij als geleider voor de hoeklat blijven fungeren. 

   Belangrijk: Hierbij moet ook op de gereedschapskap aan de bovenzijde gelet worden. Deze kan bijvoorbeeld via een op de hoeklat geschroefde plexiglasstrook geborgd worden. (Op de foto gedemonteerd.)  

   +
   Parallelaanslag verschuiven
  • Bij een vergroting van het werkstuk wordt de hoeklat eenvoudigweg verder over het zaagblad heen bewogen. Op deze manier zijn er – zonder dat er nieuwe sjablonen gemaakt moeten worden – vergrotingen of verkleiningen tot circa 6 cm mogelijk. Zo zaagt u van hout een veelhoek in de door u gewenste afmetingen en kunt u dankzij de sjablonen snel en nauwkeurig werken.

   +
   Hoeklat over het zaagblad heen bewegen
  1. Onze toepassingsvoorbeelden en werkresultaten zijn de documentatie van de door ons uitgevoerde stappen. Het zijn individuele voorbeelden en bieden geen garantie of zekerheid dat de gebruiker dezelfde resultaten behaalt. De resultaten hangen van de ervaring en de bekwaamheid van de gebruiker en van de gebruikte materialen af Toepassingsvoorbeelden vervangen de Festool-bedieningshandleiding niet. De aansprakelijkheid voor materiële en juridische correctheid van de informatie, aanwijzingen, toepassingen, met name voor de juistheid, correctheid, vrijheid van intellectuele eigendomsrechten van derden, volledigheid en/of bruikbaarheid is uitgesloten. Schadeclaims van de gebruiker, ongeacht de rechtsgrond, zijn uitgesloten. Deze uitsluitingen van aansprakelijkheid gelden niet bij opzet, grove nalatigheid of in gevallen van dwingende wettelijke aansprakelijkheid.

   Wij stellen ons niet aansprakelijk voor gevolgschade.