Steve Gass, een van de oprichters van SawStop

In opdracht van de veiligheid

Interview met dr. Steve Gass, een van de oprichters van SawStop

De SawStop-technologie heeft in de VS al meer dan 6.000 vingers gered. Dat zorgt niet alleen voor gelukkige klanten, maar het is ook een persoonlijke drijfveer en belangrijke motivatie voor dr. Steve Gass, een van de vier oprichters van de Amerikaanse zaagfabrikant SawStop. Hij is uitvinder van een baanbrekende technologie die SawStop sinds 2004 met succes in zijn tafelcirkelzagen verkoopt. We hadden een ontmoeting met dr. Gass in Portland, het hoofdkant SawStop LLC, en hebben hem zes kernvragen over de SawStop-technologie gesteld.
Een van de oprichters van SawStop
Dr. Steve Gass
Een van de oprichters van SawStop, LLC
Dr. Steve Gass is octrooigemachtigde, gepromoveerd natuurkundige en een van de vier oprichters van SawStop LLC.

SawStop is door vier personen opgericht. Hoe kennen jullie elkaar en hoe is het idee voor SawStop geboren?

We werkten alle vier als octrooigemachtigde bij een octrooibureau in Portland in de staat Oregon. Ik was al vele jaren in mijn vrije tijd meubelmaker. Op een dag was in m’n werkplaats en dacht ik: “Zou het niet geweldig zijn als een zaagblad snel genoeg kon stoppen om ernstige verwondingen te voorkomen? Ik ben ook gepromoveerd natuurkundige en na enkele berekeningen over de energie en krachten die hier aan het werk zijn, kwam ik tot de conclusie dat dit zeker mogelijk is. Het kostte me ongeveer een maand om in de weekends en avonduren een eerste prototype van de tafelcirkelzaag te maken.
De SawStop-technologie in de tafelcirkelzaag

Wat heeft u ertoe aangezet de SawStop-technologie voor tafelcirkelzagen te ontwikkelen? Hebt u zelf ooit letsel opgelopen?

Toen het idee van SawStop bij me opkwam, kende ik al veel meubelmakers die met tafelcirkelzagen ernstig letsel opgelopen hadden. Ik was me heel goed bewust van het gevaar dat aan het werken met tafelcirkelzagen verbonden is. Ik heb zelf nog nooit letsel opgelopen, maar vanwege mijn soms wat imperfecte zaagtechniek verbruik ik mogelijk iets meer SawStop-patronen dan de gemiddelde gebruiker (lacht).
De SawStop-technologie op het zaagblad

Hoeveel worstjes gingen er doorheen voordat de technologie betrouwbaar werkte?

Bij de eerste tests met mijn prototype raakte ik alleen de zijkant van het zaagblad aan niet de tanden. Ik heb dus geen vingers opgeofferd! Toen ik later de werking bij de tanden testte, gebruikte ik hotdogs. Daar zijn heel wat worstjes aan te pas gekomen. Maar de technologie werkte vanaf het begin behoorlijk betrouwbaar, en de worstjes kwamen er met slechts kleine krasjes vanaf, voordat ik ze als lekkers aan mijn Duitse doggen voerde (lacht).

“SawStop heeft tot nu toe de redding van meer dan 6.000 vingers geregistreerd.”

Steve Gass, een van de oprichters van SawStop LLC

Was dat de spectaculairste redding in de geschiedenis van het bedrijf?

Het is al wel voorgekomen dat klanten met hun hand weggeleden en op het zaagblad terechtgekomen zijn of met hun handschoen in het zaagblad vast zijn komen te zitten, om maar een paar gevallen te noemen. Gelukkig werkte het systeem echter onberispelijk en liepen de gebruikers slechts heel licht letsel op.
De SawStop-technologie in de tafelcirkelzaag

Krijgt u fanpost van mensen wier vingers gered zijn?

Ik herinner me vooral twee gevallen. Het ene geval betreft een moeder uit Chicago, wier 15-jarige zoon met zijn duimen in een zaag terechtgekomen was en desondanks weer gezond uit school thuiskwam dankzij de SawStop-technologie in onze zaag. Het andere, zeer oude geval betreft een man die twee vingers in de zaag verloren had omdat hij onze technologie niet had. Hij stuurde ons een eenvoudige schets waarop hij de omtrek van zijn hand met de ontbrekende vingers getekend had en daarvan de levenslange gevolgen beschreef. Dat was een van de emotioneelste brieven die ik ooit gekregen heb.
De SawStop-technologie