De ontwikkelaars Matthias Kübeler en Andreas Sdrzallek van Festool

Tech Talk: De SawStop-technologie

Een interview met de ontwikkelaars van de nieuwe TKS 80

Hoeveel tijd en energie is er eigenlijk gestopt in de ontwikkeling van de nieuwe TKS 80 en hoe werkt de SawStop-technologie precies? Wij hebben in de Festool Tech Talk met de vooraanstaande ontwikkelaars Matthias Kübeler en Andreas Sdrzallek gesproken over de nieuwe tafelcirkelzaag.
De ontwikkelaars Matthias Kübeler en Andreas Sdrzallek van Festool
Andreas Sdrzallek en Matthias Kübeler

Andreas Sdrzallek (links op de foto) geeft leiding aan het ontwikkelingsteam in het Tsjechische Česká Lípa, de ontwikkelingslocatie van de nieuwe tafelcirkelzaag.

Matthias Kübeler (rechts op de foto) is bij Festool verantwoordelijk voor de voorontwikkeling en voor de ontwikkeling en integratie van de SawStop-technologie.

Waardoor wordt de SawStop-technologie gekenmerkt?

MK:  Het vermindert het risico op ernstige snijwonden voor de gebruiker als zijn hand in het zaagblad terechtkomt. Dat gebeurt allemaal razendsnel. Binnen slechts vijf milliseconden remt het zaagblad af en houd je er alleen maar een schram aan over.

Dat klinkt indrukwekkend. Maar hoe werkt de SawStop-technologie nu precies?

AS: Eigenlijk heel eenvoudig: De functie wordt geactiveerd met een capacitieve sensor. Als deze het contact met de menselijke huid registreert, wordt een patroon geactiveerd en staat alles stil. Het hart van de SawStop-technologie is een patroon die een aluminium blok met behulp van een veer in het zaagblad drijft als dit zaagblad tijdens het gebruik in contact komt met de menselijke huid.

De SawStop-technologie is een feature die tot nu toe nog niet in Europa beschikbaar was.

MK: Klopt, de TKS 80 wordt de eerste draagbare tafelcirkelzaag in Europa die met een dergelijke technologie op de markt komt. Deze biedt ons een unieke kans om het leven van de vakman veiliger te maken en hem zo te beschermen. En daarin willen we ook graag blijven investeren.

Wat echter niet wil zeggen dat je je bij het werk niet meer hoeft te concentreren…

AS: Dat klopt, de juiste omgang met het gereedschap is van cruciaal belang. Uiteindelijk kun je zeggen: Het is zeer belangrijk dat dergelijke technische features het werken met tafelcirkelzagen aanzienlijk veiliger maken. Toch moet je bij het werk alert blijven en niet nonchalant worden. De technologie is slechts het laatste redmiddel om de klant te beschermen als er toch eens iets gebeurt.

Hoe groot is het team dat aan de TKS 80 werkt? En wat is jullie rol daarbij?

MK: Het mooie is dat niet alleen wij twee aan de TKS 80 werken, maar een internationaal team. Het team bestaat uit meer dan 30 personen die bij de ontwikkeling van de nieuwe tafelcirkelzaag zijn betrokken. Deze is voor een groot deel ontwikkeld in Česká Lípa, met de steun van de collega's in Wendlingen en bij SawStop in de VS. Ik ben daarbij verantwoordelijk voor de integratie van de SawStop-technologie.

AS: Ik ben hoofd Ontwikkeling op de locatie Česká Lípa en verantwoordelijk voor de teamintegratie en het beschikbaar stellen van de hulpmiddelen die nodig zijn voor de ontwikkeling. Hier op de locatie Wendlingen hebben we ontwerpers voor hardware en software. Ik coördineer de communicatie tussen de verschillende locaties.

Hoe verliep de samenwerking tijdens het project?

MK: Er zat bij dit project op alle locaties van het begin af aan een echt goede spirit in het team. De motivatie was groot om zo'n fantastische technologie in de zaag te integreren en deze ter beschikking te stellen aan de vakman.

AS: Het was voor ons vooral motiverend om voor de vakman een product te ontwikkelen dat zijn werk aanzienlijk veiliger maakt.

"Toch moet je altijd alert blijven bij het werk en niet nonchalant worden. De SawStop-technologie is slechts het laatste redmiddel als er onverhoopt toch eens iets gebeurt."

Andreas Sdrzallek, hoofd Ontwikkeling Festool s.r.o.

Hoeveel worstjes moesten er als testdummy's aan geloven?

MK: Er zijn helemaal niet zoveel worstjes verbruikt omdat de worstjes dankzij de technologie immers alleen maar een schram oplopen. Maar de geschramde worstjes hebben we natuurlijk later allemaal lekker samen met het team opgepeuzeld (lacht).

Kan de SawStop-technologie ook achteraf in andere Festool-zagen worden geïntegreerd?

AS: Vanwege de complexiteit van het gehele systeem is dat helaas niet mogelijk omdat er te veel aan het bestaande systeem zou moeten worden gewijzigd.

Afgezien van de SawStop-technologie: De nieuwe TKS 80 kan zeker ook heel goed zagen?

AS: Absoluut. We hebben een zeer goede zaag ontwikkeld die de typische Festool-genen bevat. De TKS 80 beschermt dus niet alleen de vingers maar overtuigt uiteraard ook in de klassieke disciplines zoals precisie en zaagkwaliteit.
De ontwikkelaars Matthias Kübeler en Andreas Sdrzallek van Festool
De SawStop-technologie in de Festool- tafelcirkelzaag TKS 80
De SawStop-technologie in de Festool- tafelcirkelzaag TKS 80
De SawStop-technologie in de Festool- tafelcirkelzaag TKS 80

Betrekken jullie onze klanten dan bij de ontwikkeling van de tafelcirkelzaag?

AS: Absoluut! Samen met onze collega's van Applicatietechniek en Productbeheer gaan we naar de klanten toe, vragen we naar hun behoeften en verwerken we feedback om deze wensen zo goed mogelijk te implementeren.

MK: Wij zijn natuurlijk blij met alle feedback die we tijdens enquêtes of op beurzen krijgen. Wij proberen deze feedback op te nemen in het verdere ontwikkelingsproces. Maar vanaf een bepaald moment in de ontwikkeling is de feedbackfase beëindigd en wordt het apparaat voltooid.

Waren er speciale uitdagingen bij het project?

AS: Bij elk ontwikkelingsproject zijn er uitdagingen en is er ook een heleboel feedback op een later tijdstip die je steeds opnieuw moet verwerken. Wat heel leuk was, was de interdisciplinaire samenwerking. Hier was ook de schat aan ervaring van de SawStop-collega's uit de VS zeer nuttig omdat zij al langere tijd met de SawStop-technologie op de Amerikaanse markt zijn.