Een snede met ernstige gevolgen

De gevolgen van een snijverwonding

Zaagverwondingen bij het zagen komen helaas vaak en overal in de wereld voor: Johannes Feldhoff is een van bijna 450 ambachtslieden die in Zweden elk jaar door een arbeidsongeval met een tafelcirkelzaag of andere elektrische gereedschappen worden getroffen. In de vestiging van Festool in Malmö ontmoeten we Johannes en onze applicatiespecialist Paw Mikkelsen om ons te informeren over de nieuwe SawStop-technologie en te praten over de gevolgen van de zaagverwonding.
Ambachtsman Johannes Feldhoff met een snijverwonding
Johannes Feldhoff
Ambachtsman in Zweden
Het is anderhalf jaar geleden sinds timmerman Johannes Feldhoff uit Malmö in Zweden zich bij een zaagongeval ernstig aan zijn linkerhand heeft verwond. Zijn hele leven is sindsdien sterk veranderd.

Johannes, hoe is je leven na het ongeval veranderd?

JF: Ik heb elke dag pijn. Mijn leven is na het ongeval anderhalf jaar geleden compleet veranderd. Ik zal nooit meer als timmerman kunnen werken, omdat ik geen alledaagse dingen kan doen waarvoor handigheid vereist is. Ik kan geen knop indrukken. Ik kan zelfs niet eens een schroef optillen. Ik zou er alles voor over hebben om een zaag met de SawStop-technologie te hebben, want ik ben door mijn verwonding beperkt, om het even wat ik doe of: nu niet meer kan doen

Paw, bij wie gebeuren eigenlijk de meeste zaagongelukken? Zijn dat eerder onervaren ambachtslieden of professionals?

PM: Je zou denken dat de ongevallen voornamelijk bij onervaren of ongeschoolde personen voorkomen, maar het tegendeel is het geval. De betrokkenen zijn meestal zeer ervaren ambachtslieden zoals Johannes die alleen door het frequente gebruik van de zagen verwondingen oplopen. Een kort moment van onachtzaamheid en het is al gebeurd.

Welke verwondingen zijn dat en hoeveel gebeuren er per jaar in Zweden?

PM: Bij Zweedse houtbewerkers vinden volgens de Zweedse ongevallenverzekering AFA Försäkring bijna 450 ongevallen per jaar met zagen of andere gereedschappen plaats die zo ernstig zijn dat ze bij de verzekeringsmaatschappijen worden gemeld. Het is daarbij niet verwonderlijk dat handen of vingers bij deze verwondingen het meest voorkomen. Dat is fataal want handen zijn voor ambachtslieden het belangrijkste gereedschap; zonder vingers kan er geen ambacht uitgeoefend worden.

De TKS 80 is daarnaast ook een goede tafelcirkelzaag, niet waar?

PM: Naast het veiligheidsaspect dat een duidelijk voordeel van de nieuwe TKS 80 met SawStop-technologie is, biedt de zaag nog veel meer voordelen. Het zaagblad is afgerond, wat tot een duidelijke vermindering van de terugslag, tot een stabiel zaaggedrag en tot een zuiver zaagresultaat zowel op de boven- als onderzijde van het werkstuk leidt.

Functioneert de SawStop-technologie bij alle materialen?

PM: Als je hier niet helemaal zeker van bent, kun je het eenvoudig testen. Als de SawStop-technologie actief is, knippert de LED-lamp groen.

Wat gebeurt er als je met handschoenen werkt? Reageert de SawStop-technologie dan ook nog?

PM: Veel ambachtslieden werken nog altijd met handschoenen, vooral als het koud is. Bij het zagen moet je dat echter beslist niet doen. Net als bij ongevallen met lang haar wordt de hand binnen de kortste tijd in de zaag getrokken en snijdt met gemak de gehele hand open. De TKS 80 met SawStop-technologie echter doorsnijdt de handschoen en stopt zodra het zaagblad de huid aanraakt.

Hoe lang duurt het voordat het zaagblad stopt?

PM: Minder dan vijf milliseconden. Dat is tien keer zo snel als een airbag. Het risico dat men zich ernstig verwondt, wordt dus drastisch verminderd als de patroon geactiveerd wordt.

Hoeveel kost het om het zaagblad te vervangen?

PM: Ongeveer 130 euro voor het zaagblad en circa 90 euro voor een nieuwe patroon.
JF: Ik was eerst drie maanden voor 100 procent arbeidsongeschikt en daarna nog eens zes maanden voor 50 procent. Wat maken 200 euro voor een zaagblad en een vervangingspatroon dan nog uit?
De Festool-tafelcirkelzaag TKS 80 met de SawStop-technologie
De Festool-tafelcirkelzaag TKS 80 met de SawStop-technologie
De Festool-tafelcirkelzaag TKS 80 met de SawStop-technologie
De Festool-tafelcirkelzaag TKS 80 met de SawStop-technologie
Tot slot demonstreert Paw ons de SawStop-technologie met een worstje. Kort daarop is er een knal te horen, daarna volgt stilte. Na zorgvuldige onderzoeking van het worstje zien we een millimeterlange kras op het worstvel, ongeveer op de plek waar het vingergewricht zich zou bevinden, en precies op de plek waar de middenvinger van Johannes werd afgesneden. Hij vergelijkt zijn vinger meteen met de worst en stelt vast dat hij zijn hele vinger nog zou hebben en er alleen maar een millimeterkleine kras op zijn huid zou zijn achtergebleven.
De Festool-tafelcirkelzaag TKS 80 met de SawStop-technologie
Ambachtsman Johannes Feldhoff met een snijverwonding
Ambachtsman Johannes Feldhoff met een snijverwonding
Ambachtsman Johannes Feldhoff met een snijverwonding

80.000 verkochte producten in de VS

In de VS werden al 80.000 van de daar beschikbare SawStop-zagen verkocht. Dat geeft aan dat de technologie zich heeft bewezen en beschikt over een systeem dat echt te vertrouwen is. Het Amerikaanse regelgevend systeem voor veiligheidsproducten is streng. Daarom hebben wij dit systeem voor de certificering van de SawStop-technologie gekozen.