Festool op bezoek bij Hafven Maker Space

Thuis bij makers

Werkplaats op een andere leest: op bezoek bij Hafven Maker Space in Hannover

De ‘Hafven’ (spreek uit als ‘Hafen’) in Hannover is een vruchtbare voedingsbodem voor creatieve makers en iedereen die het wil worden. Onlangs vierde de coworking- en makerspace zijn eerste verjaardag. Hij kreeg een tafelvoetbaltafel cadeau. Vanzelfsprekend van eigen makelij.
Ons bezoek aan Hafven Coworking & Maker Space in het noorden van Hannover begint om 9 uur op een zaterdagmorgen aan de bar. We hebben hier afgesproken met Pauline Raczkowski, die bij Hafven verantwoordelijk is voor de communicatie. We zijn erg nieuwsgierig wat de naam ‘Hafven’ eigenlijk betekent. “Het is een mengeling van de woorden ‘Hafen’ en ‘Haven’ (toevluchtsoord)”, legt Pauline uit. “Dit weekend wordt de Hafven één jaar en dat is natuurlijk een goede reden voor een feestje.” Het concept: men werkt samen met andere leden op kantoor (Coworking Space) of in de werkplaats (Maker Space) met professionele machines. Het businessconcept lijkt te werken, want het aantal Hafven-leden neemt elke maand toe. In december 2017 waren het er meer dan 800. Het door de zeven oprichters van Hafven gestelde doel is 1.000 leden. Met een van hen hebben we over enkele minuten een afspraak in de werkplaats. We drinken snel ons kopje leeg en slenteren met Pauline nieuwsgierig in de richting van de werkplaats.
Voorbereidingen voor het maken van een tafelvoetbaltafel

De glazen werkplaats

Bij de ingang van de werkplaats worden we ontvangen door Nikolai Reichelt, een van de oprichters en daarnaast werkplaatschef. “Eigenlijk is de houtwerkplaats in de Maker Space geen schrijnwerkerij in de klassieke zin maar eerder een creatieve werkplaats waar projecten veeleer onconventioneel uitgevoerd worden”, aldus Nikolai tegen ons als we door de werkplaats lopen. Als je alleen al in ogenschouw neemt hoe de ruimte eruitziet, zijn de voorwaarden voor het creatieve proces optimaal. Door de ramen valt voldoende licht vanaf de binnenplaats naar binnen. De ruimte is naar buiten toe volledig zichtbaar. “In de Maker Space is iedereen nieuwsgierig en vragen ze allemaal aan hun buurman of buurvrouw waaraan hij of zij op dat moment werkt. Wie ervaring en kennis heeft, deelt dat graag met anderen en iedereen geeft tips en tricks door. Deze wederzijdse inspiratie en vooral de verscheidenheid aan projecten stimuleren ons om nieuwe projecten te starten en eigen ideeën door te ontwikkelen. Vaak helpen onze leden elkaar daarbij.”
Twee schrijnwerkers in gesprek

Een speelplaats voor professionals

“Onder onze leden bevinden zich zowel professionele gebruikers als beginnelingen. Een enkeling wil simpelweg eens bepaalde materialen leren kennen of onder begeleiding van professionals specifieke fabricagetechnieken leren. Veel leden hebben natuurlijk ook al heel concrete projecten of tenminste een idee van wat ze willen maken.” Hobbyisten krijgen in Hafven Maker Space toegang tot een zeer uitgebreid machinepark en hebben hier de ruimte om dingen uit te proberen en hun ideeën in praktijk te brengen. “Veel leden hebben in hun woning geen plaats voor machines en voor hun projecten en ze hebben niet alle machines de hele tijd nodig. Op de tafel in de woonkamer planken voor de nieuwe kast op maat zagen is natuurlijk geen pretje. Dan kun je beter bij ons naar de Hafven komen en leren hoe het echt werkt en bij ons ter plekke van alle mogelijkheden gebruikmaken.”

“Ik wilde gewoon eens mijn eigen lamp maken. Toen de vorm vaststond, heb ik verschillende houtsoorten uitgeprobeerd. Van ahorn- en essenhout tot noten- en eikenhout. ”

Jens Thiemann, lid van Hafven

Een lamp met de naam ‘meiLi’

Een van Hafven-leden is Jens Thiemann. We ontmoeten hem samen met ‘meiLi’. Dat is een moderne ledtafellamp van massief hout, die Jens zelf ontworpen en gemaakt heeft. De naam ‘meiLi’ staat voor ‘Mein Licht’. “Ik wilde gewoon eens mijn eigen lamp maken”, vertelt Jens ons met een tevreden glimlach. De eerste vormstudies en prototypen heeft hij allemaal met de formaatcirkelzaag gezaagd en daarna gladgeschaafd. Vervolgens heeft hij met de bovenfrees OF 2200 van Festool de groeven voor de ledlampen en voor het acrylglas gefreesd en de oppervlakken aansluitend met de excenterschuurmachine ETS EC 150/5 EQ-GQ geschuurd. Het acrylglas is in de FabLab van Hafven op maat gesneden met de lasersnijder. “Toen de vorm vaststond, heb ik verschillende houtsoorten uitgeprobeerd. Van ahorn- en essenhout tot noten- en eikenhout. Op onze CNC-frees zijn dan de eerste lijsten gefreesd”, vertelt Jens. Nikolai vult aan: “We waren zeer enthousiast en hebben samen met Jens een van onze coworkingruimtes volledig uitgerust met deze lampen.”

Een tafelvoetbaltafel zelf maken? Waarom niet!

Ondertussen heeft zich in de Maker Space een groepje bezoekers verzameld. Ter gelegenheid van het eenjarig jubileum wordt een tafelvoetbaltafel gemaakt. Ook van de partij zijn de twee toepassingsspecialisten Sascha Pickart en Tom Meisinger. Beide hebben al meerdere tafelvoetbaltafels vervaardigd. Geroutineerd maken ze dan ook de houten elementen en de benodigde gereedschappen klaar. Niet veel later wordt al met het echte werk begonnen. Een van de bezoekers freest onder begeleiding van de professionals met de bovenfrezen OF 1400 en OF 1200 de beide doelen uit. Er is gekozen voor stevige houtdelen, multiplexplaten met een dikte van 19 tot 28 millimeter, want de tafelvoetbaltafel moet ook bestand zijn tegen energieke voetbalwedstrijden.
Frezen met de bovenfrees OF 1010 van Festool

Teamwork is alles

Sascha en Tom verdelen de afzonderlijke onderdelen van de tafelvoetbaltafel. Tom freest de gaten voor het bevestigen van de doelen uit met de DOMINO-freesmachine DF 500 Q-Plus. Daarna worden de onderdelen verlijmd. Sascha freest ondertussen de zij- en kopse kanten van het speelveld met de bovenfrezen OF 1400 en OF 1200. De afzuiging gebeurt met de mobiele stofzuiger CTM 36. Vervolgens worden de onderdelen met de PDC 18/4 stevig vastgeschroefd. Met de freesmachine DF 500 worden de gaten voor de DOMINO-stenen uitgefreesd en worden de onderdelen met elkaar verbonden. Na een kleine vijf uur is het eindelijk zover: op de Festool-tafelvoetbaltafel worden de eerste wedstrijden gespeeld. Helaas loopt ons bezoek in de sympathieke Maker Space langzaam ten einde. Na een nipte 6:4-nederlaag tegen Nikolai en Pauline nemen we afscheid van de Hafven.
Afmetingen van de houten pasvormen
De kantenfrees OFK 500 Q R3 van Festool in actie.