Parket par excellence

Wie bij het Finse familiebedrijf Witick een parketvloer bestelt, krijgt allesbehalve een standaardvloer. Want wat de drie broers Stephan, Carl en Sixten met veel passie en oog voor detail op perfect voorbereide ondergronden tevoorschijn toveren, lijkt eerder op een parketkunstwerk dan op een gangbare parketvloer. We hebben het team bij een klus vergezeld en hebben tijdens het interview tot op de bodem uitgezocht hoe een perfecte parketvloer eigenlijk tot stand komt.
De Finse parketlegger Witick
Sixten 'Datsun' Witick
Parketlegger
Sixten 'Datsun' Witick is een van de drie broers die samen leidinggeven aan het familiebedrijf Parkettiliike Witick Ky in Finland in de buurt van Helsinki. Hun parketvloeren zijn stuk voor stuk juweeltjes en worden volledig naar de wensen van hun klanten gemaakt.

Kun je kort iets over de geschiedenis van Parkettiliike Witick vertellen? Wanneer is het bedrijf opgericht?

Onze vader heeft het bedrijf in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgericht. Mijn broers Stephan en Carl en ik zijn er in de jaren tachtig bijgekomen. Onze vader wilde dat zijn bedrijf door ons voortgezet zou worden. Omdat dit werkveld ons altijd al aansprak, zijn we erin gestapt. Onze vader was een uitstekende pionier voor ons. Met zijn professionaliteit en zijn trots heeft hij het bedrijf vormgegeven. Voor ons is de klant bij alle opdrachten altijd het belangrijkst. Ons werk herken je aan het eikenblad dat we in onze parketvloeren verwerken. We zagen het blad met de hand uit en integreren het met de bovenfrees OF 1010 in de vloer. Ik houd me tegenwoordig echter nog met vele andere zaken bezig, zoals het geven van technische adviezen, het organiseren van evenementen en het opleiden van aankomende parketleggers. Ik wil dingen veranderen om ons werk iets lichter te maken.

Welk type parket hebben jullie in het blokhuis gelegd?

Het betreft hier een mozaïekparket. De delen zijn 8 millimeter dik en 16 centimeter lang. Elk deel is 2 centimeter breed. Het zijn standaardplanken die eerst uit elkaar gehaald en daarna weer in elkaar geplaatst zijn. We wilden een scheepsdek nabootsen.

Hoelang heeft de voorbereiding van de afzonderlijke parketdelen geduurd?

Ongeveer een week. Sommigen leggen de parketdelen op een standaardwijze. Zo werk ik echter niet. Ik werk het liefst met sjablonen die afgestemd zijn op de afmetingen van de vloer. Elke beschikbare ruimte en de wensen van elke opdrachtgever zijn weer anders. Bovendien moet een nieuwe vloer ook altijd bij het reeds aanwezige parket passen. Het gaat dus om het totaalplaatje.

Hoelang zijn jullie van tevoren bezig geweest met het op maat zagen van de delen?

Door de week worden de balken op maat gezaagd. Daarbij werk ik eerst met een sjabloon en zaag ik de delen steeds meer op de maat die met de klant afgesproken is. Hiervoor gebruik ik de tafelcirkelzaag CS 70 EB.

Het parket dat jullie gelegd hebben, is allesbehalve een standaardparketvloer. Is dat jullie bedrijfsconcept? Iets bijzonders van een vloer maken?

We kunnen op de speciale wensen van onze klanten ingaan omdat we een klein bedrijf zijn. Er zijn helemaal niet zo veel kleine bedrijven bij ons in Finland die zoiets kunnen maken. Dat is verbazingwekkend, want het is eigenlijk niet bijzonder winstgevend voor een parketlegger om alleen standaardproducten te maken. Wij gaan voor individuele oplossingen. In dit geval heeft onze klant een scheepsvloer besteld en die moet natuurlijk bij de rest van de omgeving passen. Vanuit het blokhuis heb je een prachtig uitzicht over de zee. De vloer past dus perfect bij de maritieme sfeer. Onze vloeren zijn zo robuust dat ze gemakkelijk meer dan 100 jaar meegaan.

"Het voorbereiden van de ondergrond is allesbepalend. Als de ondergrond niet perfect is, zullen de overige werkzaamheden zeer veel moeite kosten."

Sixten Witick: parketlegger

Welke houtsoort hebben jullie gebruikt en waarom?

We hebben eikenhout gebruikt, omdat het al aanwezige parket ook van eikenhout is. De profielen zijn van essenhout. De essenhouten profielen worden uit planken op maat gezaagd – dat wil zeggen acht bij acht millimeter – met de tafelcirkelzaag C 70. Deze beide houtsoorten zijn ideaal voor Finland. Ze zijn hard en hebben dezelfde houtstructuur. Ook kunnen ze perfect bewerkt worden en zijn ze bestand tegen de Finse weersomstandigheden.

Wat was er zo bijzonder aan dit project?

De nieuwe vloer moet bij de oude vloer passen en hiermee verbonden worden. Het geheel moest natuurlijk vloeiend en elegant in elkaar overgaan. Hiertoe hebben we met de T 18-schroefboormachine gaten van 20 mm in de vloer geboord om de eiken proppen te bevestigen. De eiken proppen worden schuin op het vloerpatroon geplaatst, zodat ze zich licht van de vloer onderscheiden.

Waardoor kenmerken Finse parketvloeren zich?

Meestal worden er industrieel vervaardigde en voorgefabriceerde parketdelen gebruikt. Onze klanten geven de voorkeur aan massief hout van verschillende dikte en breedte.

Hoe verwijder je de bollingen uit een pas gelegde parketvloer?

Welke bollingen? Professionals doen niet aan bollingen in het parket (lacht).

Een parket lijkt wel wat op een puzzel. Hoe weet je hoeveel delen er nodig zijn en hoe groot ze moeten zijn?

Je neemt het oppervlak van de vloer en doet daar 10% bij. De grootte van de delen staat altijd in verhouding tot de ruimte. Een kleine ruimte, kleine delen. Een grote ruimte, grote delen. Het gaat altijd om het totaalplaatje.

Wat is het moeilijkste aan het leggen van een parketvloer?

Het voorbereiden van de ondergrond is allesbepalend. Als de ondergrond niet perfect is, zullen de overige werkzaamheden zeer veel moeite kosten.

Jullie gebruiken ook de voorafscheider CT-VA. Ben je hierover tevreden?

Hij werkt behoorlijk goed! Hij is ook nog eens doorzichtig, zodat ik meteen kan zien wanneer hij vol is. Bovendien hoef ik de stofzak niet zo vaak leeg te maken, omdat de voorafscheider het meeste er al uitfiltert. Daarom hoef ik de stofzak alleen nog maar leeg te maken als hij echt vol is. Bovendien beschermt hij de stofzak, want vele materialen zoals stenen, vocht en droog stof worden van tevoren al weggefilterd.

De winters in Finland zijn koud, lang en donker. Welke rol speelt het licht in je werk?

Het licht speelt een zeer belangrijke rol in dit vak en ik hoop dat er in de toekomst nog meer producten van Festool met licht uitgerust worden. Naast de SYSLITE DUO gebruik ik nog een hoofdlamp. We kunnen onze fouten niet zo eenvoudig verbergen, hoewel het hier in Finland vaak donker is (lacht).

Welke uitdagingen komen jullie in je werk verder nog tegen?

Uitdagingen genoeg (lacht). Voor ons is het altijd lastig als binnenhuisarchitecten een ruimte ontwerpen. Hun ontwerpen zijn voor ons vaak moeilijk in praktijk te brengen. We moeten onderdelen hiervan meermaals wijzigen, zodat ze technisch gerealiseerd kunnen worden en toch zoveel mogelijk met hun ontwerpen overeenkomen. Het komt meer dan eens voor dat het de architect aan ervaring en technische knowhow ontbreekt. Dat is meestal de grootste uitdaging voor ons.

Je had het eerder over aankomende vakmensen. Over welke competenties moet een parketlegger eigenlijk beschikken?

Hij moet in ieder geval enthousiasme voor het vak, creativiteit en passie hebben. Het mooie aan dit beroep is dat je met eigen handen iets tastbaars en blijvends kunt maken. Hoewel het werk soms zwaar is en je lange dagen maakt, geeft het resultaat toch altijd weer voldoening.