Tafels met karakter: 'River Tables' uit Canada

Meubels van hout en epoxyhars

Canada, het land van de eindeloze bossen en nationale parken en het thuisland van het familiebedrijf Rustic Designs by Rich. Hier worden van inheems hout en epoxyhars unieke meubels gemaakt.
Sinds 1965 siert het esdoornblad de Canadese nationale vlag. Het staat symbool voor de uitgestrekte bossen en nationale parken van Canada. Ook voor Rustic Designs by Rich is het esdoornblad een bepalend element in hun dagelijkse werk. Rich, naamgever en oprichter van het kleine familiebedrijf, heeft zich samen met zijn vrouw Andrea en hun zoon Griff gespecialiseerd op een bijzondere manier van houtbewerking: inheems esdoornhout in combinatie met epoxyhars. Hoe deze twee materialen samengaan en in unieke meubels veranderen, ontdekken we tijdens ons bezoek aan hun werkplaats in Hamilton in de provincie Ontario.

Hout op het spoor

Onze dag bij Rustic Designs begint niet in de werkplaats maar bij een houthandelaar in de buurt. Hier laat Griff ons zien waar de materialen vandaag komen die ze dagelijks gebruiken. We betreden een enorme opslagloods waar stapels kanthout en planken torenhoog oprijzen. "We gebruiken uitsluitend inheems hout. Dit hout is afkomstig van de esdoorn, de Amerikaanse notelaar, die bij ons 'Black Walnut' wordt genoemd, of de populier. Notenhout is vanwege zijn diepe donkere kleur de populairste soort bij onze klanten. We proberen echter bij de meeste opdrachten materialen zoals oude deuren te recyclen. Anderen zien dit als afval, maar door ons kan het hout ondanks zijn leeftijd met het juiste gereedschap duurzaam hergebruikt worden", geef Griff aan. We lopen ondertussen tussen de hoge stapels in de hal door en genieten van de geur van het hout. Hierbij heb je het gevoel de geur van de Canadese bossen in te ademen.

"Het maken van de tafels neemt meerdere dagen in beslag neemt. Gemiddeld hebben we vanaf het zaagwerk vier tot zeven dagen nodig om een tafel te voltooien."

Rich: oprichter van Rustic Designs by Rich

Van garage naar eigen werkplaats

In de werkplaats van Rustic Designs worden we begroet door Andrea en Rich. Sinds 2014 leiden beiden het bedrijf. Het is allemaal begonnen in hun eigen garage. De vraag werd echter al snel zo groot dat er een werkplaats moest komen. Uiteindelijk is ook hun zoon Griff in het familiebedrijf gestapt. Hij kwam met het idee om epoxyhars in hout te verwerken. Rich neemt ons mee naar een massief tafelblad, dat met een Festool snelspanklem vastgezet is: "Omdat het maken van de tafels meerdere dagen in beslag neemt, hebben we voor jullie al een tafelblad voorbereid waarin het epoxyhars gegoten kan worden. Gemiddeld hebben we vanaf het zaagwerk vier tot zeven dagen nodig om een tafel te voltooien."

De eerste stappen

"Onze klanten houden van de combinatie van epoxyhars en rustieke houten elementen. Door het hars krijgt elk meubelstuk zijn eigen karakter", aldus Griff. "Eerst zagen we de houten plaat met de invalcirkelzaagmachine TS 75 op maat. De zaagdiepte van 75 millimeter is perfect voor de dikke, massieve houten platen. Vervolgens maken we met de accu-schroefboormachine een frame rond de tafel die het vloeibare hars in de gewenste vorm houdt. Dat is bij de tafel hier voor ons al gebeurd. We kunnen dus meteen aan de slag", zegt Rich over de eerste stappen.

Het hoofd koel houden

Voordat we aan de slag gaan, mogen we eerst de kleur van het epoxyhars uitkiezen. Dat is nog niet zo eenvoudig, want Rustic Designs heeft wel honderd verschillende pigmenten waaruit gekozen kan worden. We gaan voor een diepgroen, dat we vervolgens met de Festool mengmachine MX 1200 door het hars roeren. Nu wordt het spannend. Zo meteen wordt het hars in de tafelvorm gegoten. Om ons heen beginnen de ventilatoren te zoemen en de temperatuur in de ruimte daalt aanzienlijk. Griff legt ons uit waarom dat nodig is: "De ventilatoren zijn belangrijk om een koele temperatuur te handhaven. Als het hars te warm wordt, kan dat tot enorme problemen zoals vervormingen of bobbels leiden. Dat is ook voor ons altijd weer het spannendste deel omdat alles zeer snel moet gaan."

De rivier in het hout

Uiteindelijk giet Rich het vloeibare hars in de uitsnijdingen in de houten plaat. Het kronkelt langzaam door de openingen. "Het ziet eruit als water dat zich een weg baant door een rivierbedding. Zo zijn onze tafels aan hun naam 'River Tables' gekomen. Intussen kunnen we aan de hand van de grootte van de uitsnijdingen heel goed inschatten hoeveel hars er nodig is", zegt Griff met een kennersblik. Als het hars uitgehard is, komt de Festool excenterschuurmachine ETS 150/5 EQ-Plus in actie. Voor de afwerking gebruikt Griff het Festool schuurmateriaal GRANAT met korrel 400 om de allerlaatste oneffenheden uit het oppervlak te verwijderen.
Het frame wordt van de 'River Table' afgehaald
Het frame wordt met de Festool accu-schroefboormachine van de voltooide 'River Table' afgehaald
De werkplaats van Rustic Designs by Rich

Serveerplanken van esdoornhout

Aan het eind van het bezoek leiden Griff en Rich ons rond in de werkplaats. Hier staat hun tot nu toe spectaculairste project: een zitbank met poten van epoxyhars. "Dit is echt een van onze lievelingsmeubels. Hier moesten we bijzonder goed oppassen dat het hars gelijkmatig stroomt en er geen vervormingen optreden. Alleen dan staat de bank stevig", aldus Griff. We nemen plaats, aanvankelijk nog wat voorzichtig. Dat blijkt echter volledig onnodig, want natuurlijk kan de bank ons gewicht dragen. Vlak daarna komt Andrea naar buiten met een serveerplank vol met heerlijke hapjes. "Deze serveerplanken zijn een van onze andere verkoophits!", vertelt ze vol trots. "Omdat Canadezen graag stevig en veel eten, zijn ze ook iets groter. Tast toe!" Hieraan geven we maar al te graag gehoor. En zo genieten we ter afsluiting van de dag nog van echte Canadese lekkernijen. In stijl opgediend op een serveerplank met de afdruk van een esdoornblad.

Meer informatie over Rustic Designs by Rich en hun producten vindt u op het Instagram-kanaal en de website.