Schilderwerkzaamheden in slot Darmstadt met de tafelcirkelzaag van Festool

Adel verplicht

Kozijnrenovaties in slot Darmstadt

Waar ooit landgraven hof hielden, is het tegenwoordig een komen en gaan van vakmannen van verschillende vakgebieden. Wij hebben in residentieslot Darmstadt een team begeleid dat de historische kozijnen met grote zorg en ambachtelijke ervaring renoveert.
“Wij ontmoeten elkaar in de werkplaats”, werd er vooraf gezegd – maar de weg daarnaartoe is minstens zo ongewoon als het doel: via een gracht door een imposant portaal, dan naar links over een brede trap naar de eerste bovenverdieping waar de plafondhoogte ongeveer 7 meter is. Helemaal achteraan, aan het zuidelijke einde van de vleugel, kom je dan inderdaad binnen in een complete werkplaats die het team van houtbewerkingsbedrijf Pfau uit Pfungstadt heeft ingericht.

Kozijnenrenovatie ter plaatse

Sinds eind 2016 werken vier medewerkers van Pfau continu in residentieslot Darmstadt; ze zullen hier nog minstens een jaar werkzaam zijn. Hun opdracht: de renovatie van meer dan 200 kozijnen – en wel ter plaatse en niet tegen akkoordloon. De werkzaamheden aan het herengebouw en in de klokkentoren zijn al voltooid. Nu zijn de imposante kozijnen en venstervleugels in het barokke De La Fosse-gebouw aan de beurt. Elk afzonderlijk kozijn, zo lijkt het, vertelt zijn eigen verhaal. En het verhaal van residentieslot Darmstadt is echt lang.

Fascinatie slot Darmstadt

De Technische Universiteit Darmstadt, die al ongeveer twintig jaar als ‘slotvrouwe’ met de renovatiewerkzaamheden in het residentieslot is belast, spreekt van een ‘prentenboek van de bouwgeschiedenis’. Wat als middeleeuwse waterburcht begon, is met de bouw van de kerk- en keizerzaal in renaissancestijl voortgezet. Begin 18e eeuw heeft de Franse architect Louis Rémy de la Fosse een compleet nieuw barokslot ontworpen, waarvan echter om financiële redenen slechts twee vleugels en het markante portaal zijn gerealiseerd. Pas in de 19e eeuw zou het ‘nieuwe’ slot helemaal klaar moeten zijn. In 1944 brandde het slot na bombardementen volledig uit en is vervolgens decennia lang weer op- en uitgebouwd.

“Wij behouden wat we moeten behouden. Doorslaggevend is dat we met grote zorg en ervaring aan het werk gaan.”

Jürgen Pfau, meester-timmerman 

Indrukwekkend vakmanschap

De meeste kozijnen in residentieslot Darmstadt dateren uit de naoorlogse jaren. Destijds zijn ze naar het voorbeeld van de originelen speciaal gemaakt omdat bijna niets de vuurstorm had overleefd. Tegenwoordig vindt de kozijnrenovatie volgens heel andere richtlijnen op het gebied van monumentenzorg plaats: “Wij behouden wat we moeten behouden”, benadrukt Jürgen Pfau. “Doorslaggevend is dat we met grote zorg en ervaring aan het werk gaan.” Een groot Festool-machinepark – stationair en mobiel – helpt de medewerkers daarbij. “Op het gebied van schuren en afzuiging is Festool gewoon top”, vertelt Jürgen Pfau enthousiast, “met de accu-schuurmachines kunnen we zelfs de tot vijf meter hoge raamkozijnen tamelijk comfortabel vanaf de steiger schuren.”